İşte dünyanın ilk ’Cyborg’u
 

Bilim kurgu filmlerinin "yarı insan yarı makine" kahramanları gerçek oluyor. İngiliz profesör Kevin Warwick, kolundaki sinirlere bağladığı elektrotlarla, kilometrelerce uzaktan bir robot kolu kontrol etmeyi başardı

Microsoft’un insan derisi üzerinden veri aktarımı teknolojisinin patentini almasından sonra gözler bu kez sibernetik (otomatik kontrol sistemleri) profesörü Kevin Warwick’in çalışmasına çevrildi. İngiliz profesör Warwick, üç ay önce kendi kol sinirlerine ameliyatla elektrotlar yerleştirdi. Bu elektrotlar, beynin sinirler aracılığıyla kola gönderdiği her sinyali yakalayıp bilgisayara aktardı. Bilgisayarın öteki ucunda, insan kolunun hareketlerini taklit edebilecek şekilde dizayn edilmiş bir robot kol vardı.

Warwick, üç ayda robot kolu, tıpkı kendi koluymuş gibi kontrol etmeyi başardı. Hatta New York’a giderek ingiltere’deki laboratuvarında bulunan robot kolu, aynı şekilde hareket ettirmeyi başardı. Warwick deneyin ikinci aşamasında, aynı elektrotları eşi Irene’nin kolundaki sinirlere yerleştirdi. Bu kez robot kolun yerini eşinin kolu aldı. Karı koca iki ayrı odaya geçti. Warwick kolunu her hareket ettirdiğinde, beyin sinyallerini yakalayan bilgisayar, bunları Irene’nin kolundaki elektrotlara aktardı. İlk kez iki canlının sinir sistemi birleştirilmiş oldu. Warwick parmağını hareket ettirdiğinde, eşi de avuç içinden parmağına doğru ilerleyen bir akım hissetti.

Düşünce gücü yetecek

Warwick şimdi 10 yıl içinde aynı elektrotları beyine yerleştirmek için kolları sıvadı. Bu sayede ilk etapta belden aşağısı felçli hastalara umut olmayı hedefliyor.

Çalışmalarını "Cyborg" adını verdiği kitabında anlatan Warwick "Bundan 50 yıl sonra insanlar isterlerse beyinlerini bir bilgisayar ağı üzerinden elektronik olarak birbirine bağlayabilecek. Bu sayede bilgi transferi yapabilecek, ortak hafıza ve zekadan yararlanabilecek" diyor.
Kaynak:NetHaber 09/07/2004

 
Süper Teyze 320
Bora ile Ece birbirlerine bilmeceler sorarak çok eğleniyorlardı. Sorma sırası Ecedeydi : - Söyle bakalım Bora, dedi küçük kız. İskeletler neden en çok köpeklerden korkarlar ? Bora bir süre düş devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.