Dev uydunun fırlatılışı ertelendi
 

Dünyanın en büyük ticari iletişim uydusunu taşıyan Ariane 5 roketinin fırlatılışı son anda çıkan teknik aksaklıktan dolayı gerçekleştirilemedi. Fransız Guyanası’ndan fırlatılması planlanan Anik F2 adlı altı tonluk uydunun yeni fırlatma tarihi açıklanmadı. Anik F2 yörüngeye girdiğinde diğer uydulara göre çok daha ucuza ve hızlı veri akışı sunacak.

Kanadalıların dev uydusu, Kuzey Amerika bölgesine genişbant internet erişimi ve e-öğrenme, e-sağlık gibi diğer dijital hizmetler sağlamak amacıyla tasarlandı. 28 GigaHertz frekansında çalışan Ka-band adı verilen yeni bir teknoloji kullanan uydu küçük bir çanak antenle iki yönlü genişbant internet hizmeti sunabiliyor. Ka-band, standart olarak kullanılan Ku-band’a göre çok daha hızlı ve ucuza veri akışı sağlıyor.

Boeing Space Systems tarafından üretilen uydu kanatlarını açıldığı zaman uzayda 50 metrelik yer kaplıyor. Uydunun boyutlarının bu kadar büyük olmasının nedeni Ka-band frekanslarını Dünya’daki küçük çanaklara iletmek için çok fazla güneş enerjisine ihtiyaç duyması.

YERLİLERE İNTERNET ERİŞİMİ

Kuzey Amerika’nın tamamını kapsayan uydu Kanada için büyük bir önem taşıyor. Özellikle ülkede DSL ve kablo gibi geleneksel genişbant erişimi dışında kalan bölgeler (nüfusun yüzde 25’i) hedefleniyor. Bu uydu sayesinde başta eğitim için yüzlerce kilometre yol katetmek zorunda kalan yerli çocuklar olmak üzere yüksek teknolojiden mahrum yaşayanlara uydu üzerinden eğitim götürülecek.

Uydunun maliyeti tam olarak açıklanmadı. Anik F2’nin işletme hakkına sahip olan Telesat Canada yetkilileri ’milyonlarca dolar’ demekle yetenirken, şimdiden uydunun kapasitesinin yüzde 75’ini sattıklarını belirtti.

ARIANESPACE’İN GERİ DÖNÜŞÜ

Mart ayından bu yana ilk defa gerçekleştirilen fırlatma işlemi 19’uncu Ariane 5 uçuşu olacak. Ariane 4 serisinin ’emekliye’ ayrılmasının ardından Arian 5 şu anda Arianespace’in kullandığı tek fırlatma sistemi. Ancak Ruslarla yapılan anlaşma çerçevesinde Kourou üssünde inşa edilecek fırlatma rampası sayesinde Arianespace müşterilerine Soyuz roketleriyle de hizmet verebilecek. Bunun yanı sıra daha hafif yükler için Vega adı verilen küçük roket fırlatma sistemi de geliştiriliyor.

Ariane 5’in başarısız bir operasyonun ardından 2003 yılının önemli bir bölümünü yerde geçirmesine rağmen Aianespace ticari uydu fırlatma pazarının en büyük oyuncusu olmayı sürdürüyor. Mayıs ayında Arianespace ve EADS-Space Transportation arasında imzalanan anlaşma 30 yeni Ariane 5 aracıının daha üretilmesinin yolunu açmıştı. Anlaşmanın değiri 3 milyar euroyu buluyor.
Kaynak:Hürriyet 13 Temmuz 2004

 
Süper Teyze 9
 Dersin konusu ‘insan vücudu’ idi. Öğretmen Oral’a sordu : - Kulaklarımız bizim için neden önemlidir Oral ? Oral cevabı yapıştırdı : - Kulaklarımız olmadan göremeyiz öğretmenim ! Öğretmen s devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.