Müzik dosyaları gözden düşüyor
 

İnternet kullanıcılarının dosya paylaşma alışkanlıkları değişiyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) araştırmasına göre, 2003 yılında dosya paylaşım ağları aracılığıyla (P2P) indirilen müzik dosyalarının sayısı ilk defa film ve yazılım dosyalarının gerisinde kaldı.

OECD üyesi 30 sanayileşmiş ülke çapında yapılan araştırma sonucunda hazırlanan rapora göre, internette paylaşılan dosyaların yüzde 48.6’sını müzik dosyaları oluşturuyor. Bu oran 2002’de yüzde 65.2’i buluyordu. Video dosyaları ise yüzde 25.2’den yüzde 27’ye çıktı.

AVRUPALILARIN TERCİHİ FİLMLER

Rapora göre internetten en çok film indirenler ise Avrupalılar. Almanya’daki Kazaa kullanıcıları yüzde 35.4 ile başı çekerken ABD’de bu oran yüzde 23.7’te kaldı. Amerikalılar film indirme konusunda Almanların yanı sıra, İtalya, Belçika, Fransa, Norveç, İngiltere, Finlandiya ve Polonya’daki kullanıcıların da gerisinde.

OECD’nin raporunda yasadışı indirilen eserler ile telif haklarını ihlal etmeyen dosyalar arasında ayrım yapmıyor. Ücretli abonelik esasına dayanan Napster ve iTunes gibi servislerin sayısının artmasına rağmen dosya paylaşım ağlarının çoğu hala yasadışı olarak faaliyet gösteriyor.

Cuma günü açıklanan bir başka araştırmada, tüm dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 25’inin en az bir kere film indirdiğini gösteriyordu. Amerikan sinema endüstrisinin anketine katılanlar, bağlantı hızları artarsa daha fazla film indireceklerini söylemişti.

Her iki rapor da, bağlantı hızlarının artması ve sıkıştırma teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte müzik endüstrisinden sonra dosya paylaşım programlarının bir sonraki kurbanının kendileri olacağını savunun film endüstrisinin endişelerini haklı çıkarır nitelikte.

Müzik endüstrisi, internet kullanıcılarının doğrudan birbirlerini bilgisayarına bağlanarak dosya paylaşmalarını sağlayan Kazaa. Grokster ve Morpheus gibi P2P ağları, CD satışlarının düşmesinin baş sorumlusu olarak görüyor.
Kaynak:Hürriyet 13 Temmuz 2004

 
Süper Teyze 320
Bora ile Ece birbirlerine bilmeceler sorarak çok eğleniyorlardı. Sorma sırası Ecedeydi : - Söyle bakalım Bora, dedi küçük kız. İskeletler neden en çok köpeklerden korkarlar ? Bora bir süre düş devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.