Orion’da yeni bir gezgen bulundu
 

Amerikalı bilim adamları, Orion takımyıldızındaki bir yıldızın yörüngesinde yeni bir gezegen keşfetti. 140 ışık yılı uzaklıktaki yıldızı inceleyen bilim adamları yeni gezegenin varlığını yıldızın hareketlerinden yola çıkarak belirledi.

HD 37605b adı verilen yeni gezegen Güneş Sistemi dışında tespit edilen 123’üncü gezegen oldu. Jüpiter’in 2.8 kat daha büyük olan dev gaz kütlesi HD 37605 adlı yıldızın etrafındaki turunu 54 günde tamamlıyor.

HD 37605b Hobby-Eberly Teleskobu (HET) tarafından keşfedildi, ancak bu keşif daha önceki yöntemlerden biraz farklı. Gökbilimciler yeni gezegeni gerçek anlamda görmedi, sadece yörüngesindeki yıldız sayesinde varlığını ortaya çıkardı.

Texas Üniversitesi’ndeki bilim adamları tümü altıgen şeklinde 91 ayna kullanan HET aracılığıyla bir kaç gezegen daha keşfetmeyi umuyor.
Kaynak: Hürriyet 9 Temmuz 2004

 
Süper Teyze 415
 İki yaşlı kadın, sabahın erken saatlerinde parkta karşılaşmış,sohbet ediyorlardı. İkisinin yanında da köpekleri vardı ve sürekli onlardan söz ediyorlardı. Kadınlardan biri gururla anlattı: -  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.