Mars suyu solar fırtına kurbanı mı?
 

Geçen ekim ve kasım aylarında görülen şiddetli güneş (solar) fırtınalarını izlemeyi sürdüren NASA, Mars’taki su kaynaklarıyla ilgili yeni bir teori ortaya attı. Mars’ta bir zamanlar su bulunduğuna inanan bilim adamlarına göre, güneş fırtınaları 3.5 milyar yıl önce Mars suyunu yok etmiş olabilir.

NASA’nın Jet Motorları Laboratuarı’ndan Ed Stone’a göre, Dünya’ya göre çok daha az korumaya sahip olan Mars’ın yüzeyinin bu tür radyasyondan olaylarından etkilenmiş olması mümkün. Dünya, manyetosfer tabakası sayesinde yüksek enerji yüklü parcaçık ’bombardıman’dan korunurken, Mars’ın böyle bir şansı yok.

SU NEREYE KAYBOLDU?

NASA’nın Mars’taki ikiz robot araçlar Spirit ve Opportunity’nin elde ettiği kanıtların Kızıl Gezegen’de bir zamanlar su bulunduğu yönündeki inanışı güçlendirdiğini hatırlatan Michigan Üniversitesi’nden Thomas Zurbuchen, "Peki bu su nereye gitti?" diye sordu. Zurbuchen, 3.5 milyar yıl önce bu fırtınaların Mars’taki suyu ’erozyona’ uğratmış olabileceğine dikkat çekti.

NASA bu teoriyle ilgili olarak bir video canlandırması da yaptı. Görüntülerde suyun Kızıl Gezegen’den savrulup gittiği görülüyor.

FIRTINALAR GÜNEŞ SİSTEMİ’NİN UCUNDA

Geçen seneki güneş fırtınaları bugüne kadarki en şiddetli solar fırtınalar arasında yer almasına rağmen, etkisi beklenenden az olmuştu. Ekim ayında hızı saatte 8 milyon kilometreye kadar çıkan milyonlarca elektrik yüklü parçacığın hızı şu anda 2.4 km/s’e kadar düştü. NASA güneş fırtınalarını şu anda 13 milyar kilometre uzaklıkta olduğunu duyurdu.
Kaynak:Hürriyet 9 Temmuz 2004

 
Süper Teyze 385
Titiz müşteri,gittiği lokantada yemeğini ısmarladıktan sonra, tabağının yanında duran çatal ve bıçakları masa örtüsüyle temizlemeye başladı. O sırada kimsenin kendisini görmediğini sanıyordu ama az  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.