Antarktika’daki göktaşı Mars’tan gelmiş
 

Antarktika’da geçen yıl bulunan bir göktaşının Mars gezegeninden koptuğu belirlendi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) açıklamasında, bir Amerikan ekibi tarafından, 15 Aralık 2003’te Güney Kutbu’nun yaklaşık 750 kilometre yakınında bulunan göktaşının incelendiği belirtildi.

Ulusal Doğal Tarih Müzesi bilim adamları, yapısını inceledikleri göktaşının Mars’tan koptuğu sonucuna vardılar. 715,2 gram ağırlığındaki bu siyah taşa MIL 03346 adı verildi. MIL 03346 Antarktika’da araştırma yapan ANSMET adlı ekibin bulduğu bin 358 göktaşından biri.

MIL 03346, ’nakhlites’ olarak adlandırılan Mars göktaşları grubunun yedinci üyesi olarak kayıtlara geçti. Bu grubun ilk örneği 1911 yılında Mısır’da Nakhla bölgesine düşmüştü.

Yaklaşık 1.3 milyar yıl önce Mars’ta kalın lav tabakalarının kristalleşmesi sonucu oluştuğu sanılan ’nakhlites’ türü göktaşlarının bir meteor darbesi nedeniyle 11 milyon yıl önce koptuğu ve Dünya’ya doğru geldiği sanılıyor. Bu tür bilinen en eski Mars göktaşları arasında yer alıyor.
Kaynak:Hürriyet 21 Temmuz 2004

 
Süper Teyze 103
  Öğretmen matematik ödevlerini kontrol etmiş,sınıfta dağıtıyordu. Sinanın yanına gelince : - Aferin oğlum, dedi. Dördüncü defadır matematik ödevlerin çok başarılı.Yine bütün işlemleri doğru  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.