Mizah dünyası hocasına ağlıyor
 

Karikatürü halka indiren, Türk mizahın büyük ustası Oğuz Aral, dün akşam 68 yaşında yaşamını yitirdi. Türk karikatür ve mizahının büyük ustası ve hocası Oğuz Aral, 68 yaşında kalbine yenik düştü. Önceki akşam Bodrum’da kaldığı otelde fenalaşan büyük usta, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak dün akşam hayatını kaybetti.

Avanak Avni yetim kaldı

Oğuz Aral, İstanbul Silivri’de 1936 yılında doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü sınıfından ayrılarak, 1950’den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı.

‘Güncel, halkın anlayabileceği basite indirgenmiş’ bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirdi.

GIRGIR mizah dergisinin kurucusu ve yönetmeni olan Aral, daha sonra AVNİ dergisini çıkardı. Aral, GIRGIR dergisinin tirajını 300 bin adedin üzerine çıkararak, Avrupa’nın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirdi.

‘Avanak Avni’ tiplemesinin yaratıcısı Oğuz Aral, ‘Hayk Hmmer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut’ gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.

Karikatürleri ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral’ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunuyor.

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahip. Oğuz Aral, Yazar İnci Aral ve karikatürist Tekin Aral’ın ağabeyi.

Karikatürü Türk halkına o sevdirdi

Oğuz Aral’ın ölüm haberi öğrencilerini, sevenlerini şoke etti.

ÇOK TUHAF OLDUM

Latif Demirci: Oğuz Aral’ın öldüğünü on dakika önce öğrendim. Çok tuhaf oldum. Ne düşüneceğimi, ne söyleyeceğimi bilmiyorum.

O HEPİMİZİN USTASIYDI

Hasan Kaçan: Çok üzgünüm. Berbat durumdayım. İkinci babamı kaybettim. Kısa pantolonlu iken Oğuz Abi’nin yanına geldim. O günden bugüne hepimizin ustası, babasıydı. O’nun üzerimizde emeğim çok büyük. Ondan öğrendiklerimize uygun birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Beni en mutlu eden şey, benim yaptıklarımı beğenmesi ve yaptıklarım ile gurur duyması. Oğuz Abi’den övgü almak kolay değil.

KARİKATÜRÜ HALKA MAL ETTİ

Salih Memecan: Haberi şimdi aldım. Çok üzüldüm. Maalesef ben onu yeteri kadar iyi tanımıyordum. O dergileri çıkarırken beraber çalışma imkanım olmadı. Yıllarımı karikatürle geçirdikten sonra geri baktığımda Oğuz Aral’ın Türk karikatüründe devrim yaptığını gördüm. Bunu şimdi fark ediyorum. Karikatürü seçkin kesiminden çıkarıp halka mal etti Gırgır ile. Her Türk çocuğu karikatürü Oğuz Aral ile sevdi. Her Türk genci Aral ile karikatürist olmak istedi. Karikatürü herkese maletti.

Talebelerini böyle fırçalardı: taramadan kaçının

Bir kuşağın daima gülümseyerek hatırlayacağı Oğuz Aral, Gırgır Dergisi’nde pek çok genç mizahcıya yazma ve çizme olanağı tanımış ve onların birer usta olmasında önlerini açmıştı. Oğuz Aral’ın Gırgır’ı, Türk karikatürünün halka indiği bir okul olmuştu. 1970’lere ve sonrasına damgasını vuran dergide Aral, talebelirini en çok ‘Aşırı taramadan kaçının’ diye eleştirirdi.

Mezarını kardeşi Tekin Aral’ın yanında istemişti

OĞUZ Aral, yarın öğle namazını takiben İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’nda, toprağa verilecek. Aral, yine mizahın ustalarından ve kardeşi Tekin Aral’ın yanına defnedilecek. Oğuz Aral’ın oğlu Seyitali Aral, ‘Babam, 1999’da yitirdiğimiz kardeşi Tekin Aral’ın yanına defnedilmek istiyordu. Bu isteğini yerine getireceğiz’ dedi. 
Kaynak:Hürriyet 27 Temmuz 2004

 
Süper Teyze 253
İki arkadaş sohbet ediyorlardı. Biri sordu : - Senin baban futboldan anlar mı ? Arkadaşı bir kahkaha attı ve  : -Hem de nasıl ! dedi. Her maçtan önce kendi takımının nasıl kazanacağını devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.