En küçük denizaltı
 

Avustralyalı bilim adamları, 40 cm. boyunda kendi kendini kumanda edebilen dünyanın en küçük denizaltısını geliştirdiler. Bir oyuncak büyüklüğündeki ‘Serafina’nın fiyatı da makul.

AVUSTRALYA’nın Canberra kentinde bulunan Ulusal Üniversitesi (ANU) bilim adamları, yüz yıldır ordunun tekelinde olan denizaltılara cazip ve çok ekonomik bir alternatif geliştirdiler. ‘Serafina’ ismini verdikleri 40 santimetre uzunluğundaki prototip denizaltı plastik bir gövdeden yapılmış ve okyanus koşullarında hereket etmeye uygun alarak tasarlanmış. Serafina’nın gövdesinde itiş sağlayan tam beş motor bulunuyor. Projenin başkanı Uwe Zimmer, Okyanusların derinliklerindeki keşiflere büyük bir katkı sağlayacak olan Serafina’nın yeniden doldurulabilir piller sayesinde dakikada 60 metre yol katedebildiğini ve çok uzak mesafelere gidebildiğini söyledi. Küçük denizaltının hızının yürüme hızına eşit olduğuna dikkat çeken Zimmer, ‘Serafina sayesinde denizaltı kaynaklarının keşfinde yeni bir sıçrama gerçekleştireceğiz’ dedi.

Ordu tekeli kalkıyor

Bugüne kadar denizaltı araştırmalarının ordunun tekelinde olduğuna dikkat çeken Zimmer, ‘Sualtının keşfi ve su altında yolculuk şimdiye kadar ordu ve özel misyon sahibi kuruluşların tekelindeydi. Ancak bizim geliştirdiğimiz Serafina, ne diğer denizaltılar kadar karmaşık bir yapıya sahip ne de onlar kadar pahalı. Fiyatı çok makul ve çok rahat bir Serafina filosu kurulabilir’ diye konuştu. Minik denizlatının, özellikle sualtı madenlerinin bulunması, araştırma ve kurtarma görevlerinde kullanılması düşünülüyor.  
Kaynak:Hürriyet 2 Ağustos 2004  

 
Süper Teyze 416
 Afacan Ali, annesiyle birlikte diş doktoruna gitmişti. Fazla şeker yemekten bir dişi tamamen çürümüş durumdaydı ve çekilmesi gerekiyordu. Sırası geldiğinde dişçi koltuğuna oturan Ali, avazı çı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.