Çatalhöyük’ün yeni tanrıçası
 

Konya’nın Çumra İlçesi’nde dünyanın en eski ve en büyük neolitik dönem şehri olan Çötalhöyük’te 21 ülkeden 120 arkeolog tarafından bu yıl yapılan kazılarda 9 bin yıllık bir kafatası ile 8500 yıllık yeni bir ana tanrıça figürü bulundu. Kazı Başkanı Ian Hodder, yeni buluntuların geçmişi aydınlatma açısından çok değerli olduğunu söyledi.

ÇATALHÖYÜK kazıları başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, basın mensuplarına kazı alanında bilgi verdi ve kazılarda 12 yeni ev açtıklarını belirterek, bu evlerde 30 heykelcik ve çok sayıda duvar resimlerinin ortaya çıkarıldığını kaydetti. Prof. Hodder, ilk kez yerleşimde ‘sokak’ diye tanımlanabilecek yapılanmaların da ortaya çıktığını belirtti.

SAÇ STİLİ BİLE BELLİ

Prof. Hodder, ‘Yabani domuz dişlerinden yapılmış kolyeler, sıvanın içine yerleştirilmiş boğa boynuzları ve aynaların yanı sıra, hayvan figürleri bulduk. Aynı anda birden çok evi kazarak 9 bin sene önceye ait yaşam hakkında da daha çok bilgi edindik’ diyerek şunları söyledi:

‘Yeni bulduğumuz ana tanrıça figürini çok önemli. Mermerden yapılmış 10 santimetrelik eser yeni dönem kazırlarında bulunan türünün ilk önreği. Figürin, yaşı dolayısıyla oldukça aşınmış. 1960’lı yıllarda James Mellaart tarafından bulunup ana tanrıça olarak adlandırılan kilden yapılmış eserle benzer özellikleri taşıyor. Figürin, kollarını göğüslerinde kavuşturan çıplak bir kadın olarak yapılmış. Baş kısmının bulunmadığı birçok benzer örneğe karşın, bu eserde baş korunmuş. Bu figürinde saç stilini bile görebiliyoruz. Daha önceki ana tanrıçaların yanı sıra yeni bulunan figürinin de kadın olması, o dönemde kadınların üstünlüğünü ortaya koyuyor. Aynı yerleşkede birden fazla değişik şekillerde tanrıça figürü bulmamız da o dönemde insanların birden fazla tanrıya inandıklarını gösteriyor. Önümüzdeki günlerde yapacağımız kazılarda başka tanrıça figürinleri bulmayı umuyoruz. Öte yandan bulduğumuz hayvan heykelciklerinden de yola çıkarak hayvanlara taptıklarını da varsayabiliriz. Ancak bu düşüncemiz ileride yaptığımız kazılarda daha da netlik kanacak.’

Yaklaşık 1 ay önce ortaya çıkan 9 bin yıllık kafatasının Türkiye’deki 2’nci örneği oluşturduğunu anlatan Prof. Hodder ‘Kafatası yetişkin 1 kişiye ait ve etrafı boyalı. Kafatasının üzerinde sıva ile bir burun şekillendirilmiş. İlk örneğinin Köşkhöyük’te bulunduğu bu buluntu ile 9 bin yıl önce yaşamış bir bireyin yaşantısını ve görüntüsünü yeniden oluşturma fırsatı elde etmekteyiz’ diye konuştu. 
Kaynak:Hürriyet 1 Ağustos 2004  

 
Süper Teyze 186
Yaramaz Caner, yemek masasında küskün küskün oturuyor, kimseyle konuşmuyordu. Bir süre sonra annesi sordu : - Neden surat asıyorsun oğlum ? Kaç gündür benden patates kızartması istiyordun, yaptım devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.