Merkür seferine hava muhalefeti
 

Yaklaşık 30 yıl aradan sonra Merkür gezegenine gönderilecek ilk uzay aracı olan Messenger’ın fırlatılışı kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi. Pazartesi için planlanan fırlatma işleminin 24 saat sarkabileceği belirtiliyor.Yedi yıllık bir yolculuğun ardından Güneş’e en yakın gezegen Merkür’ün yörüngesine girecek olan Messenger bir yıl boyunca çeşitli araştırmalar yapacak.

Yörüngeye girene kadar 7.9 milyar kilometre yol katedecek olan Messenger’ın, Merkür’ün yakınlarından ilk olarak 2008 yılında geçmesi bekleniyor. Araç yörüngeye girdikten sonra gezegenin yüzey haritası, jeolojik geçmişi, kutupları ve atmosferi hakkında bilgi toplayacak. Messenger ayrıca Merkür’deki kraterlerde donmuş su arayacak.

Merkür’e son olarak 1974 ve 1975 yıllarında Mariner 10 uzay aracı bu kadar yaklaşabilmişti. Merkür’e yakın üç geçiş yapan Mariner 10, gezegenin yüzeyiyle ilgili ayrıntılı veri toplamıştı. Daha kapsamlı bir araştırma yapacak olan Messenger yedi bilimsel araç taşıyor.

’FIRIN’ GİBİ GEZEGEN

Yoğunluğu çok fazla olan Merkür’ün en az üçte ikisinin demirden oluştuğu sanılıyor. Güneşe en yakın gezegen olmasından dolayı Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegen olan Merkür’ün bir başka özelliği de gece ile gündüz arasındaki sıcıklık farkının çok fazla olması.

Neredeyse yok denecek kadar ince bir atmosfere sahip olan Merkür’de gündüzleri 473 santigrat dereceye kadar çıkan sıcaklık geceleri - 173 santigrat dereceye kadar iniyor. Messenger, bilim adamlarının fırına benzettiği bu gündüz sıcaklığından korunması için özel bir güneş kalkanı ile donatıldı.

Bilim adamları bu cehennem sıcağına rağmen Merkür’de donmuş su örneklerine rastlanabileceğinden umutlu. Dünya’nın ekseninin aksine Merkür yatık bir eksende dönmediği için kuzey ya da güneydeki kutupları sürekli olarak gölgede kalıyor. Ayrıca gezegenin ince atmosferi sıcaklığı ekvatordan kutuplara doğru iletemediği için kutaplarda gölgede kalan kraterler gezegenin geneline göre çok daha soğuk oluyor.
Bilim adamları gölgede kalan bu kraterlerin tabanınında sıcaklığın - 180 santigrat dereceye kadar indiğinie dikkat çekerek suyun donması için gerekli koşulların bulunduğunu belirtiliyor.
Kaynak:Hürriyet 2 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 256
Can , arkadaşı Ercan’a sordu : - Yeni bir bilmece öğrendim ama cevabını bulman çok zor ! - Sor bakalım, neymiş ? dedi arkadaşı. - Sarı renkte, 22 ayaklı ve iki kanatlı şey nedir ? Ercan  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.