8400 yıllık ‘kamusal alan’ bulundu
 

Dünyanın bilinen en eski yerleşim birimlerinden Aksaray sınırları içindeki 10 bin yıllık Aşıklıhöyük yakınlarındaki Musular mevkiinde, 8 yıldır devam eden kazılar bu yıl sona erdi.

En eski buluntusu 8 bin 400 yıl öncesine tarihlenen Musular’ın bir toplu yaşam alanı değil, Aşıklıhöyük’te yaşayan insanların ortak kullandığı bir mekan olduğu belirlendi.
       9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük’te kalabalık bir yerleşim olmasına rağmen henüz ortak kullanılan bir alana rastlanmazken, Aşıklıhöyük’ün ‘uydu yerleşimi’ olduğu ortaya çıkan Musular’da, ‘organize yaşam’ın izlerini taşıyan bir ‘kamusal alan’ bulundu.

Buradaki kazıları yürüten İstanbul Üniversitesi Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mihriban Özbaşaran, Aşıklıhöyük yakınlarında Yellibelen, Gedikbaşı ve Musular olmak üzere üç ayrı ‘uydu yerleşim’ bulunduğunu, Musular’daki kazılarda çanak çömleksiz Neolitik Çağ insanının günlük yaşamına ilişkin ilginç ve çarpıcı bilgiler elde ettiklerini vurguladı.

 
Süper Teyze 272
Birinci sınıfa giden Sevinç akşam yemeğine anne ve babasına anlatıyordu : - Biliyor musunuz, bu gün yazı yazmayı öğrendik ! - Bravo size, dedi babası. Ne yazdınız peki ? Küçük kızın canı sı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.