Atlantis, İrlanda’da aranıyor
  Ulf Erlingsson gelecek ay yayımlanacak kitabında, Platon’un aktardığı bilgiler ışığında yapılan ölçümlerin Atlantis’in İrlanda olduğunu gösterdiğini öne sürüyor. Erlingsson, tezini “Atlantis gibi İrlanda da 485 km uzunluğunda ve 325 km genişliğinde. Her ikisinde de dağlarla çevrilmiş merkezi bir ova var. Dünyanın her tarafındaki coğrafi verileri ve en büyük 50 adayı inceledim ve ortasında bir düzlük bulunan sadece İrlanda var” şeklinde özetliyor.
‘ATLANTİS M.Ö. 6100’DE BATTI’
       İsveçli araştırmacı Ulf Erlingsson, İrlanda mitleri ile Atlantis’i birbiriyle ilişkilendiriyor. Buna göre, İngiltere’nin kuzeydoğu sahillerinin 100 kilometre açığındaki, M.Ö. 6100 civarında dev dalgaların yuttuğu, sığlık bir kara parçası olan Dogger Bank’ın akıbeti, batık kıta düşüncesini doğurdu. Kuzey Avrupa’da anlatılagelen batık kıta temalı efsaneler zamanla yayıldı, göçlerle değişik coğrafyalara taşındı ve Platon’a kadar ulaştı. Platon ise bu söylenceleri harmanlayarak ‘Atlantis’ fikirini ortaya attı.
      
ATLANTİS ASLINDA KUZEY AVRUPALI
       Eylül ayında yayımlanacak ‘Atlantis from a Geographer’s Perspective: Mapping the Fairy Land’ (Bir coğrafyacının Gözünden Atlantis: Masal Ülkesinin Haritasını Çıkarmak) kitabında Erlingsson, Platon’un Timaeus diyaloglarındaki batık kıta Atlantis mitinin esasen Kuzey Avrupa kökenli bir efsane olduğunu vurguluyor. Erlingsson, Dublin’in kuzeyindeki Mısır piramitlerinden daha eski Newgrange ve Knowth anıtmezarlarının, diyaloglarda sözü geçen Atlantislilerin Afrika’da inşa ettiği Poseidon tapınakları olduğunu savunuyor. Atlantis’in başkenti ise, antik İrlanda krallarının yaşadığı Tara efsanevi kenti ile özdeşleştiriliyor.
      
KAYIP KITA BULUNAMADI
       Antik çağ filozofu Platon’un yazdığına göre, Atlas Okyanusu’nda bulunan, yaklaşık 11 bin 500 yıl önce yüksek uygarlık düzeyine ulaşmış Atlantis, doğal felaketler nedeniyle battı. Bilim adamları batık kıta Atlantis’in Portekiz açıklarındaki Azor adaları, Ege Denizi’nde bir ada ve İspanya’nın Cadiz kenti açıklarında olabileceğini iddia etmişlerdi.
Kaynak:Ntvmsnbc 7 Ağustos 2004
 
Süper Teyze 192
Arda’nın bir erkek kardeşi dünyaya gelmişti. Haberi alan öğretmeni sınıfta sordu : - Tebrikler ardacığım ! Ağabey olduğunu duydum. Nasıl,kardeşin sana benziyor mu ? Arda bir süre ciddi ciddi d devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.