ABD’de ülkenin en büyük teflon üreticisine dava açıldı.
 

Ülkenin en büyük teflon üreticisi ABD’li Du Pont’a 300 milyon dolarlık (450 trilyon) dava açıldı.

Üzerinde pişirilen yiyeceklerin tavaya yapışmaması yüzünden tercih edilen teflon tavalar, ilk kez 1945 yılında Du Pont tarafından üretildi. Ancak Bucky Bailey adlı bir Amerikalı, Du Pont’a dava açarak fabrikada çalışanların sağlıklarının tehlike altında olduğunu öne sürdü. ABD Çevre Koruma Komisyonu davanın ardından şirket üzerinde araştırmalar yapınca, ilginç sonuçlarla karşılaştı. İddiaya göre teflonları üretmek için kullanılan politetrafloretilen organik kimyasal maddeleri ve yağ ile suya direnç gösteren kaplama maddesi, insan vücuduna zarar veriyordu. Bu durum, Du Pont firmasınca bilinmesine rağmen üretime devam ediliyordu. ABD Çevre Koruma Komisyonu Du Pont’a bir hafta süre verdi. Komisyon, gerekli cevapları alamazsa, firmaya 300 milyon dolar ceza kesecek.

HAMİLELER DÜŞÜK YAPMIŞ

Du Pont firmasının, bu maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı etkileri araştırmak için 1981’de bir rapor hazırlattığı fakat bunu kamuoyundan gizlediği öne sürüldü. Yine iddialara göre raporda, kullanılan kimyasalların fabrikada çalışan hamile kadınların düşük yapmasına yol açtığı bildiriliyordu.

Buna karşın Du Pont yetkilileri, ’50 yıldır bu maddeleri kullanıyoruz ve yaptığımız deneyler bu maddelerin bir tehlikesi olmadığını ortaya koydu’ savunması yaptı. Davayı açan Bucky Bailey, annesinin Du Pont’ta çalıştığı için tek burun deliğiyle doğduğunu öne sürüyor. Bailey, ’Evlenemiyorum çünkü çocuklarıma kalıtsal olarak bu hastalıklarımı bulaştırmak istemiyorum’ diyor. Davaya destek veren çevre örgütleri de, bu kimyasalların kullanımının yasaklanmasını bekliyor.
Kaynak:HaberTurk 9 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 3
Tolga okuldan eve gelince annesi sordu : -Bu gün okulda neler yaptın tatlım ? Tolga yorgundu,isteksizce cevap verdi : -Türkçe ! -Başka ? -Matematik ! -Başka ? -Beden eğitimi !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.