Hubble’ın ’gözlerinde’ teknik arıza
 

Çok sayıda buluşa imza atan Hubble Uzay Teleskobu’ndaki dört aletten birinin geçen hafta sonu meydana gelen teknik bir aksaklıktan dolayı çalışmamaya başladığı bildirildi. Arızanın giderilip giderilmeyeceğini araştıran NASA, cihazın tamamen kaybedilmiş olma ihtimali üzerinde de duruyor.

Kısaca ’STIS’ (Space Telescobe Imaging Spectrograph) olarak adlandırılan spektrograf 1997 yılında Hubble’a yerleştirilmiş ve beş yıl boyunca çalışması öngürülmüştü. Hubble’ın gözlem mesaisinin tek başına yüzde 30’unu karşılayan STIS’teki sorunun kaynağını bulmaya çalışan NASA cihazın yeniden çalıştırılıp çalıştırılamayacağını belirlemek üzere de özel bir ekip görevlendirdi. Kesin olmamakla birlikte sorunun cihazın güç kaynağından kaynaklanmış olabileceği sanılıyor.

STIS, kara deliklerin araştırılması, Evren’in yaşıyla ilgili önemli ipuçları veren soluk yıldızların keşfi ve Güneş Sistemi dışındaki gezenlerin atmosferinin incelenmesi gibi görevlerde kullanılıyordu. STIS sayesinde yapılan gözlemler bilim adamlarına gökcisimlerinin ısısı, bileşimi ve yoğunluğu gibi konularda önemli bilgiler sağlıyordu.

Hubble’daki diğer üç cihaz ise sorunsuz çalışıyor.

HUBBLE’IN KADERİ BELİRSİZ

NASA birbirinden önemli buluşlara imza atmasına rağmen kullanım ömrü dolmak üzere olduğu için emektar Hubble’ı elden geçirmeyi düşünmüş, ancak Columbia faciasının ardından mekik uçaşlarının askıya alınması tamir planlarına darbe vurmuştu. NASA Başkanı Sean O’Keefe Hubble’ın onarılması için insanlı bir sefere şiddetle karşı çıkıyor. İnsanlı seferin yerine 2007’de Hubble’ı ’yenilemek’ için uzaya bir robot gönderilmesi de gündemde.

ABD’de gökbilimciler arasında önemli tartışmalara yol açan Hubble’ın misyonunu tamamladığı ve artık gözden çıkarılmasını savunanlar da var.
Kaynak:Hürriyet 9 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 424
 Ayça ve Zeynep sohbet ediyorlardı. Ayça gözlerini kocaman kocaman açarak arkadaşına sordu : - Yani sen şimdi gerçekten burçlara inanmadığını   mı söylüyorsun Zeynep ? Küçük kız baş devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.