Mekikleri süper bilgisayar uçuracak
 

NASA, 2003’teki Columbia faciasının ardından uçuşları askıya alınan uzay mekik filosunu yeniden havalandırabilmek için süper bilgisayar gücüne başvuracak. NASA’nın alacağı dev makine hizmete girdiğinde dünyadaki en güçlü Linux tabanlı süper bilgisayarlardan biri olacak.

BBC’nin haberine göre Columbia olarak adlandırılan proje sayesinde NASA’nın karmaşık simülasyonları gerçekleştirmek için kullandığı işlem gücü ona katlanacak. Linux işletim sistemiyle çalışacak olan yeni süper bilgisayar mekik uçuşu canlandırmaları, iklim araştırmaları ve havacılık mühendisliği gibi konularda NASA’nın işini kolaylaştıracak.

10 BİN 240 INTEL İŞLEMCİSİ

500 terabyte veri (yaklaşık 800 bin CD) depolayabilen yeni sistem gücünü yarı iletken devi Intel’in 10 bin 240 Itanium 2 işlemcisinden alacak. Projenin tüm maliyeti ise 160 milyon doları buluyor.

NASA yetkilileri yeni süper bilgisayarın yedi kişinin yaşamını yitirdiği Columbia faciasıyla birlikte ortaya çıkan yetersizlikleri kapatmakta çok büyük faydası olacağına inanıyor. Linux süper bilgisayarı özellikle mekiklerin yeniden seferlere başlaması konusunda kilit rol oynayacak.

Mekiklerin bir an önce yeniden havalanabilmesi için Silicon Graphics ve Intel yeni makineyi diğerlerinin aksine (Dünyanın en hızlı süper bilgisayır Earth Simulator beş yılda işler hale gelmişti) çok daha kısa sürede tamamlayacak ve makine kısım kısım monte edilecek. Süper bilgisayarın bu yılın sonunda tam olarak hizmete hazır hale getirileceği belirtiliyor.
Kaynak:Hürriyet 6 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 428
 Dayısı küçük Kemal’i Hayvanat bahçesine götürmüştü. Bir süre dolaştıktan sonra Kemal yoruldu. Bunun üzerine dayısı : -Seni omzuma almamı ister misin ? diye sordu. Küçük oğlan cevap verdi :  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.