ABD’de bilimsel yaratıcılık geriliyor
 

ABD halen dünyanın ArGe’ye en çok finansman yatıran ülkesi. Geçen yıl Nobel Ödülü’nü kazanan 7 kişinin 5’i ABD’deki araştırma kurumlarında çalışıyor. Microsoft, IBM, HP, Proctor and Gamble, General Electric gibi ABD şirketleri, araştırma projelerine yılda milyarlarca dolar para akıtıyorlar. ABD üniversiteleri her yıl daha çok öğrenciye burs veriyor. Buna karşın, ABD’de yazılan doğa ve temel bilimler ve mühendislik doktoralarında ciddi bir düşüş gözleniyor. Daha az sayıda yabancı öğrenci doktorasını tamamlayabiliyor. Doktora öğrencilerinin yaptıkları deney sayısında ciddi bir düşüş söz konusu.

Bilimsel yaratıcılığın düşüşü denince akla ilk gelen, akademik projelere gelen ticari sponsorlukların bilimsel etik standartları üzerindeki olumsuz etkisi. Bilimsel projenin yaratıcılığı, finansmanı sağlayan şirketin ihtiyaç veya talepleriyle sınırlı kalıyor, bilim adamı kafasındakileri tam olarak uygulayamıyor. Diğer taraftan, ABD’li şirketler, ArGe’nin önemli bir bölümünü yavaş yavaş denizaşırı düşük maliyetli işgücü pazarlarına aktarmaya başladılar. Bu ülkelerin başında da Hindistan geliyor. ArGe’nin diğer ülkelere transferi, aynı zamanda bilgi birikiminin de transferi anlamına geliyor.
      
YATIRIM BİLİME DEĞİL, SONUCA
       ABD’de ArGe’ye yatırılan para miktarı 2004 yılı içinde 284 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre, sadece yüzde 1’lik bir artışa tekabül ediyor. Ancak, 1994-2000 arasında yıllık artışın yüzde 5.8 olarak gerçekleştiği göz önüne alındığında, ‘gerileme’ senaryosu kendini gösteriyor. Bunun altında, araştırma projesinden beklentilerdeki değişim yatıyor. Şirketler teorik değil, uygulamaya dayalı ve sonuçların daha kısa bir süre içinde ‘görülebileceği’ araştırma projelerine destek oluyorlar. Bu tür çalışmaların ticari getirisi daha yüksek; temel bilimler haliyle olumsuz etkileniyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 9 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 269
Tarih sözlüsünde öğretmen Emir’e sordu : - ‘Beni güçlü kılan, sol kanadımdır’ sözü, tarihteki hangi ünlü kişiye aittir ? Emir düşündü,düşündü,düşündü..Öğretmenin sabrı taşmak üzereyken verdi c devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.