Hava-taksi! Jetgiller gerçek mi oluyor?
 

Yakın bir gelecekte tüm dünyada büyük kentlerin ortak sorunu olan yoğun trafik tarihe karışabilir. Amerikan uçak devi Boeing, insanların çizgi film Jetgiller’deki gibi ailece binecekleri oto-uçak yapmak için harekete geçti. Boeing’in AR-GE bölümü Phantom Works, NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) ve ABD’deki Georgia Teknoloji Enstitüsü uzmanlarıyla birlikte, Kişisel Hava Araçları’nın (PAV) fizibilitesini araştırmaya başladı.

Hem havada, hem de karayolunda kullanılabilecek bu araç helikoptere benziyor. PAV, Boeing’in diğer insansız hava taşıtları X-43 ve X-45’te olduğu gibi, bir hava trafiği kontrol merkezinden yönetilecek. Phantom Works’ün proje sorumlusu Darold Cummings, PAV’ı anlattı:

"Ulaşım giderlerini ve harcanan zamanı düşürmek için standart bir otomobile 3 boyutlu hareket özgürlüğü kazandırmayı hedefledik. Bu çabaya, ’hava taşıtlarına yerde gidebilme imkanı vermek’ de diyebilirsiniz. Ancak halihazırdaki uçak motorlarının kaldırma sınırları ve yarattıkları ses gibi etkenler, yer ve hava araçlarının evliliğini zorlaştırıyordu.

Biz de bunun üzerine mini helikopterlerle otomobilleri birleştirerek melez bir araç yaratacağız." PAV zıt yönlere dönen çift pervaneli bir helikopterle otomobilin birleştirilmesinden oluşuyor. Geniş otoyolların kenarlarında yer alan yeşilliklere, hatta evlerin bahçesine inip kalkabilecek PAV, daha sonra pervanelerini katlayarak otoyola girecek ve yoluna standart bir otomobil olarak devam edecek.
Kaynak:Haber Turk 10 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 140
Ali ve kardeşi Duru, doğumgünü partisine davetliydiler. Pasta servisinden önce, herkese ne içmek istediği soruluyordu : - Ali, kardeşin Duru’ya sorar mısın, dedi  hanımlardan biri. Pastanın  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.