Samanyolu’nun ’ikizi’ görüntülendi
 

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, galaksimize ’ikizi kadar benzeyen’ bir galaksiyi görüntülemeyi başardı. BBC’nin haberine göre, NGC 3949 adlı dev sarmal galaksi, Dünya’dan (astronomi ölçeğine göre nispeten yakın) 50 milyon ışık yılı uzaklıkta.

Güneş ve Güneş Sistemi çok fazla içi içe olduğu için gökbilimciler Samanyolu’nun geniş ölçekli  yapısını görmekte zorlanıyor.  NGC 3949  gibi galaksiler ise bilim adamlarına içinde bulunduğumuz galaksiyi daha iyi anlamaları açısından önemli ipuçları veriyor.

2001 yılında çekilen fotoğrafta, Samanyolu’nda olduğu gibi NGC 3949’da da genç yıldızların oluşturduğu mavi bir disk ve yıldız oluşumlarını gösteren parlak pempe bölgeler olduğu görülüyor. Mavi diskin aksine merkezdeki parlak bölge ise genelde daha yaşlı yıldızlardan oluşuyor. Büyük Ayı Takımyıldızı’ndaki 50 galaksiden biri olan NGC 3949, bu kümedeki en büyük galaksilerden biri.

Samanyolu’nun ’ikizinin’ görüntüleri 2001 yılında Hubble’daki dört cihazdan biri olan "Wide Field Planetary" adlı kamera tarafından çekildi. Mavi ve yakın kızılötesi gibi filtreler uygulanarak görüntüler doğal renkli fotoğrafa dönüştürüldü.

NASA cuma günü yaptığı açıklamada, bugüne kadar çok sayıda önemli buluşa imza atan Hubble’daki dört araç birinin bozulduğunu duyurmuştu. Hubble’ın gözlem yükünün önemli bir bölümünü tek başına sırtlayan STIS kısa adlı görüntüleme spektografının akıbetiyle ilgili çalışmalar sürüyor.
Kaynak:Hürriyet 10 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 145
İki arkadaş hayvanat bahçesi gezisinden sonra evlerine dönmüşler oyun oynuyorlar, hayvanat bahçesinde gördükleri hayvanların taklitlerini yapıyorlardı. O sırada anneleri odaya girdi : - Siz de bi devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.