Hızlı yaşayıp genç ölmüş
 

Dinozorların kralı olarak adlandırılan Tyrannosaurus Rex’lerin devasa boyutlarına inanılmaz bir hızla ulaştığı ortaya çıktı. Gençliğinin çoğunu büyümekle geçiren T.rex, 28’inde ölüyordu.

Dinozorların evrimiyle ilgili merak edilenlerin başında, yaklaşık 1 metrelik hayvanların nasıl olup da gezegenin en korkulan canavarlarına dönüştüğü geliyor. Florida State Üniversitesi tarafından Tyrannosaurus Rex (T.rex) iskeletleri üzerinde yapılan bir araştırmada bu sırrı aydınlatacak önemli ipuçlarına ulaşıldı. Araştırmaya göre, T.rex’ler hem yeryüzündeki en büyük etobur, hem de en hızlı büyüyen dinozorlardan biriydi.

20 YILDA DEVLEŞTİLER

Çeşitli türlerin fosilleşmiş kemiklerini inceleyen araştırmacılar, T.rex’lerin  14 - 18 yaşları arasında her gün 2,07 kilo aldığını belirledi. Diğer dinozor türleri üzerinde yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında T.rex’lerin büyüme hızının ’akrabalarına’ oranla çok daha hızlı olduğu görüldü.

Ömrünün yaklaşık üçte ikisini büyüme dönemiyle geçiren dev dinozor 20 yaşına geldiğinde yetişkin dönemindeki boyuna ulaşıyordu. 20 yılda yaklaşık 3 ton kilo alan T.rex’lerin büyüme hızlı yavaşlamaya başlıyordu. Dev etoburların ağırlığının ortalama 5 ton olduğunu ve çoğunun 28 yaşlarında öldüğüne dikkat çeken biyolog Gregory Erickson, “T. rex hızlı yaşayıp genç öldü” dedi.

Şimdiye kadar T.rex’in diğer dinozor türlerine oranla çok daha büyük olmasıyla ilgili olarak iki teori üzerinde duruluyordu. Bu teoriler T.rex’in diğer dinozorlardan daha hızlı büyüdüğü ve uzun bir dönemde yavaş yavaş büyüdüğüydü.
Kaynak:Hürriyet 13 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 93
Babası uyumadan önce dişlerini fırçalaması için Murat’ı lavaboya göndermişti. Murat birkaç dakika sonra koşarak geldi :  - Hey baba ! Tahmin et bakalım, bir tüpün içinde ne kadar diş macunu  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.