Japonlar uzayda güneş yelkeni açtı
 

Japon bilim adamları insanoğlunun Güneş Sistemi dışındaki uzak gezegenlere yolculuğunun önünü açması beklenen güneş (solar) yelkenleri alanında önemli bir adım attı. Japon Uzay Bilimleri Enstitüsü (ISAS) özel bir maddeden yapılan güneş yelkenlerini uzayda açmayı başardı.

BBC’nin haberine göre, 9 Ağustos’ta gerçekleştirilen denemede Kogaşima’daki Uchinoura Uzay Üssü’nden fırlatılan S-130-34 roketinin taşıdığı 7.5 mikrometre kalınlığındaki iki farklı yelken uzayda başarıyla açıldı. Kalkıştan 100 saniye sonra yaklaşık 122 kilometre irtifada dört parçalık yonca tipi yelken açıldı. Bundan 130 saniye sonra 169 km. irtifada ise altı parçalık yelpaze tipi diğer yelken açıldı.

Her iki yelkenin de başarıyla açılmasının ardından roket kalkıştan altı dakika 40 saniye sonra denize düşürüldü.

RÜZGARSIZ YELKENLE YOLCULUK

Teoride solar yelkenler Güneş’ten gelen ışık partiküllerini yansıtarak, aksi istikamette ivme kazanarak uzay aracının ilerlemesini sağlıyor. Solar yelkenler ivme kazanmayı sürdürdüğü için uzak yolculuklar sırasında inanılmaz hızlara ulaşılmasının mümkün olduğu düşünülüyor. Ancak Jüpiter’in ardında güneş ışığı zayıflaşıyor. Bazı bilim adamları bu sorunun yelkenlere lazer ışınlı yansıtılarak aşılabileceği güşünde.

Geniş bir alanda açılabilecek kadar hafif ve dayanıklı bir madde bulunamadığı için bugüne kadar güneş yelkenlerinı uzayda açmak mümkün olmamıştı.
Kaynak:Hürriyet 11 Ağustos 2004

 

 
Süper Teyze 160
Karı koca kırkayaklar başbaşa vermiş, televizyon seyrediyorlardı. O akşam televizyonda ülkenin en sevilen, en çekici, en uzun bacaklı kadın yıldızının dans gösterisi vardı. Erkek kırkayak program bo devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.