Depremin habercisi yeraltı suları
 

Yeni bulgular depremin günler öncesinden bilinmesini sağlayabilir. İsveçli yerbilimciler, İzlanda’daki bir depremden haftalarca önce yeraltı sularındaki metal düzeyinin önemli ölçüde arttığını belirledi.

Araştırmayı konu alan makale ABD Yerbilim Topluluğu tarafından yayımlanan Geology dergisinde yayımlandı.

Bilim adamları yaptıkları ölçümlerde, İzlanda’nın kuzeyinde meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremden haftalar önce bin 500 metre derinlikteki yer altı sularında çinko, bakır gibi metallerin oranının önemli ölçüde arttığını tespit ettiler.

Depremden sonra ise sudaki metal değerleri normal düzeyine düştü. Bu bulguların, bazı bölgelerdeki depremlerin günler, hatta haftalar öncesinden bilinmesini sağlayabileceği ileri sürüldü.

Veritabanı oluşturulabilir

Stockholm Üniversitesi’nden yerbilimci Profesör Alasdair Skelton, kesin bir sonuca ulaşmadan önce, başka depremlerden önce ve sonra da benzer ölçümler yapmaları gerektiğini belirtti.

Skelton, dünyadaki diğer meslektaşlarının da benzer ölçümler yapmalarını istedi ve böylece bir veritabanı oluşturabileceklerini söyledi.

Deprem bölgesine yakın bölgelerdeki kayalık katmanların depremden önce ısındığı ve yeraltı sularına metal bıraktığı tahmin ediliyor.

İzlanda’daki depremden önce bu tür sulardaki manganez, bakır ve çinko düzeylerinin yüzde 1,000 oranında arttığı belirlendi.

Japonya ile benzerlikler

Ölçüm yapılan İzlanda’daki bölgenin yer altı kaya yapısının, Hawai ve Japonya’daki deprem bölgelerinin kaya yapısına benzediği ve bu nedenle bu bölgelerde de, yer altı suları incelenerek depremin haftalar öncesinden tahmin edilebileceği savunuldu.
Kaynak:Milliyet 12 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 211
Beril ve annesi, alışveriş merkezinde dolaşırlarken, Beril’in öğretmenine rastladılar. Ama selam vermeden geçiştiler. Anne şaşırmıştı : - Kızım öğretmenini görmedin mi ? Neden selam vermedin ? di devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.