En acı yıldönümü
 

Bugün 17 Ağustos. ‘Asrın Feláketi’ olarak adlandırılan ve resmi kayıtlara göre yaklaşık 18 bin kişinin ölümüne yol açan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin beşinci yıldönümü. Valilikler, deprem kurbanları için resmi anma programları düzenlemediler. Başta İzmit olmak üzere bazı merkezlerdeki anma törenleri ise yağışlara takıldı.

MARMARA depreminin 5. yılı nedeniyle İzmit’te dün akşam yapılacak anma etkinlikleri, hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

Saraybahçe Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, saat 20.30’da Merkez Bankası önünden sessiz yürüyüş ile başlayıp, Anıtpark’ta 03.02’ye kadar sürmesi planlanan etkinliklerin, aynı saatlerde etkili olması beklenen yağışlı hava nedeniyle iptal edildiği belirtildi.

Depremin merkez üssü Gölcük’te, saat 17.30’da Anıtpark’ta başlayacak anma törenlerinin ise Kongre Sarayı’na alındığı bildirildi.

HÁLÁ PLAN YOK

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. K. Erçin Kasapoğlu, Marmara depreminin üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, depremlerle mücadele konusunda bir arpa boyu yol alınamadığını savundu.

Prof. Kasapoğlu, bu sürede, depremle mücadelede başarılı olabilmek için zorunlu olan bir ulusal organizasyonun gerçekleştirilemediğine de dikkat çekti. Prof. Kasapoğlu, depremlerle mücadele için gerekli olan yasa ve düzenlemelerin, ‘Politik baskılar nedeniyle yürütme iradesinin zafiyete uğratılması sonucu, istenen ölçüde yaşama geçirilemediğini’ belirtti.

Depreme karşı önlem uyarısı

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Uğur Gönülalan, Türkiye nüfusunun yüzde 70’inin birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşadığını belirterek, şu önerilerde bulundu:

Öncelikle çağdaş bir afet yönetimi oluşturulmalı.

Hızlı yapılaşmaya paralel etkin imar yasaları ve yapı denetim kuralları getirilmeli.

Yapı sigortası meslek sigortasına geçilmeli.

Bölgesel, kentsel programlarda jeofizik sismik mikrobölgeleme haritaları hazırlanmalı.

Zemin jeofizik yöntemlerle modernleştirilmeli, binalar uluslararası standartlara göre depreme dayanıklı yapılmalı ve güçlendirilmeli.  
Kaynak:Hürriyet 17 Ağustos 2004
 

 
Süper Teyze 267
Hayal kahvaltıya oturmadan önce annesine sordu : - Ellerimi yıkamam gerekiyor mu sence anneciğim ? - Elbette yavrum ! - Lütfen bu gün yıkamayayım…diye sızlandı küçük kız. Söz veriyorum sade devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.