Görme engelliler roket fırlatacak
 

ABD’de görme engellilerin bilim ve astronomi projelerinde daha fazla rol üstlenmeleri amacıyla ilginç bir yaz kampı düzenlendi. Baltimore’da, Ulusal Ama Federasyonu’na (NFB) bağlı Jernigan Enstitüsü’ndeki kampa katılan 12 görme engelli öğrenci hazırlanışına bizzat katkıda bulundukları NASA’ya ait roketi perşembe günü fırlatacak.

Görme engellileri bilime teşvik etmek amacının yanı sıra kamp sayesinde ülkedeki yaklaşık 100 bin görme engelli öğrencinin eğitimi için alternatif yöntemler geliştirilmesi de hedefleniyor. Örneğin kamptaki öğrenciler bugün ’hissedilebilir’ görüntüler oluşturabilen bir cihazla donatılmış teleskobun başına geçti.

NFB’nin eğitim programları sorumlusu Mark Riccobono, "Astronomi amalara yönelik bir şey değilmiş gibi gözüküyor. Aslında gökyüzündeki nesneler, örneğin yıldızların konrastı o kadar yüksektir ki kolayca hissedilebilir formata dönüştürelebilirler" diye konuştu.

ÜÇ FARKLI ÇALIŞMA EKİBİ

Sınıfları ve yetenekleri gibi değişik kriterlere göre seçilen öğrenciler üç farklı takıma ayrıldı. Takımlardan biri roketin başlığını hazırlarken diğerleri rota ve fırlatma işlemlerinden sorumlu olacak. Başlıkta yer alan alıcılar (sensör) sayesinde ışık, sıcaklık, basınç ve hız gibi veriler ölçülecek. Uçuş sırasında yere iletecek olan bu veriler daha sonra öğrenciler tarafından analiz edilecek.

BİSİKLET POMPASIYLA PATLAMA EĞİTİMİ

Kamptaki eğitim yöntemleri tamemen görme engellilere özel olarak hazırlanmış. Öğrencilerin elleriyle tutup yoklayabileceği modeller ve öğetim araçlarından yararlanılıyor. Örneğin iki litrelik boş bir soda şişesini hava ile doldurmak için sıradan bir bisiklet pompası kullanılıyor. Bu sayede öğrenciler gazın rokete nasıl güç verdiğini duyup, hissedebiliyor.
Kaynak:Hürriyet 17 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 413
 Zekasıyla fazla övünen Görkem’e arkadaşı Fulya sorar : - Saatimi evde unutmuşum. Saat kaç Görkem ? Kolundaki  saate baktıktan sonra uzun uzun düşünen Görkem karmakarışık bir cevap verir devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.