Cassini yeni Satürn uyduları buldu
 

Satürn yörüngesinde araştırmalarını sürdüren Cassini uzay aracı, halkalı gezegenin iki yeni uydusunu daha keşfetti. Son bulunanlarla birlikte Satürn’ün bilinen doğal uydu sayısı 33’e yükseldi. 3 ve 4 km. çapındaki uyduların Satürn’ün en küçük uyduları olabileceği sanılıyor.

Cassini’nin, 1 Haziran’da, gezegene yaklaştığı sırada görüntülediği uydular şimdilik S/2004 S1 ve S/2004 S2 olarak adlandırıldı. Satürn’ün merkezinden 194 bin ve 221 bin km. uzaklıkta bulunan yeni uydular halkalı gezegenin uydularından Mimas ve Enceladus’un yörüngeleri arasında yer alıyor.

S/2004 S1 ve S/2004 S2’yi ilk farkeden Paris Üniversitesi’ndeki görüntü ekibinden Andre Brahic oldu. Brahic, bu soluk uyguları keşfetmenin büyük bir deneyim olduğunu ifade etti.

NASA’nın, 3 milyar 600 milyon dolarla tarihindeki en pahalı tasarısı olan ve 1997’de yürürlüğe giren Cassini programı, 17 ülkenin bilim adamlarının katılımıyla oluşturmuştu. Gezegenin yörüngesine 30 Haziran’da giren Cassini uzay aracının Satürn’le ilgili çalışmalarını 4 yıl daha sürdürmesi planlanıyor.

Cassini uzay aracı, temmuz ayı başında da Satürn’ün en büyük uydusu Titan’dan bugüne dek alınmış en iyi fotoğrafları göndermişti.
Kaynak:Hürriyet 17 Ağustos 2004


 
Süper Teyze 450
  Genç adam, öğle yemeği için küçük bir lokantaya girmiş, tas kebabı ve pilav ısmarlamıştı. Az sonra istediği yemekler geldi ve çok acıkmış olan adam hemen yemeye başladı. Yemekten birkaç kaşık  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.