Biyolojik çeşit zengini Türkiye
 

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Temsilciliği verilerine göre, Türkiye’de 10 binden fazla çiçekli bitki, 100 binden fazla sürüngen, 160 binden fazla omurgasız hayvan türü kayıtlı bulunuyor.   

Türkiye, sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliği ile dünyanın en önemli doğal yaşam alanları arasında yer alıyor.
       Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Temsilciliği verilerinden derlediği bilgiye göre, eşsiz bir coğrafi konum üzerinde bulunan Türkiye, bu durumun getirdiği farklı iklim tipleri, jeolojik ve jeomorfolojik çeşitlilik ile 500’den fazla habitat türünü barındırıyor.
       Bugüne kadar bitki ve hayvan türlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmalar, milyonlarca yıllık jeolojik süreç içinde Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında köprü oluşturan Anadolu’nun biyolojik çeşitlilik açısından ne kadar büyük bir zenginliğe sahip olduğunu ortaya koyuyor.
       Barındırdığı habitatlarda, 10 binden fazla çiçekli bitki ve eğrelti, 400’den fazla kuş, 500’den fazla balık, 100 binden fazla sürüngen ve 160 binden fazla omurgasız hayvan türünün kayıtlı olduğu Türkiye’nin, bu tespitlere karşın biyolojik zenginliği tam olarak ortaya konulabilmiş değil.
       Özellikle fauna (hayvan türleri) açısından yeni araştırmalara ihtiyaç duyulduğu, böcek türlerinin şimdiye kadar sadece yüzde 10’unun tespit edilebildiği tahmin ediliyor.
      
ÜLKENİN YÜZDE 12.5’İ ÖNEMLİ BİTKİ ALANI
       Türkiye’nin bitki zenginliğini ortaya koyabilmek ve gerekli korumanın sağlanabilmesi amacıyla WWF-Türkiye, Flora&Fauna International (FFI) ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin Önemli Bitki Alanları Projesi”ne (ÖBA) göre, Türkiye’deki önemli bitki alanlarının toplamı toplam ülke yüzölçümünün sekizde birine karşılık geliyor.
       Türkiye, bunların dışında sahip olduğu endemik (dünyada doğal olarak başka hiçbir yerde yetişmeyen) türler ve doğal orman örtüsüyle de biyolojik çeşitlilik açısından dünyada önemli bir yere sahip bulunuyor.
       Türkiye’de yetişen bitki türlerinin yaklaşık yüzde 35’i endemik özelliğe sahip bulunurken, orman örtüsü özelliği ile de ön plana çıkıyor. TEMA verilerine göre, Avrupa’da doğal orman örtüsü miktarı, Rusya ve Ukrayna haricinde yüzde 1’in altında olmasına karşın Türkiye’de bu oran yüzde 93 seviyesinde bulunuyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 17 Ağustos 2004
       

 
Süper Teyze 315
Saflığıyla tanınan Gönül abla, hayvan satışları yapılan bir çiftlikte çalışmaya başlamıştı. İşe başladıktan birkaç ay sonra, bir müşterisi öfke içinde çalıştığı yere geldi ve  bağırmaya başladı : devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.