Neptün’ün 5 uydusu bulundu
  Astronomlar uydulardan en dıştaki ikisinin büyük olasılıkla dev gezegenin çekim gücüne kapılmış asteroid olduğunu düşünüyorlar. Uydulardan ikisi gezegenle aynı yöne dönüyorlar. Yeni uyduların dördü gözlem adlarıyla S/2002 N1’den N4’ye sıralanıyor, sonuncusu ise S/2003 N1 adını aldı. Uyduların çapları 30km ila 50km arasında değişiyor. Gözlemler 2001 ile 2003 yılları arasında, Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi, Canada-France-Hawaii Teleskobu ve Victor Blanco Teleskobu kullanılarak gerçekleştirildi.
 
Gözlemler, Güneş Sistemi’nin dış kesimlerindeki irili ufaklı göktaşlarından oluşan Kuiper Kuşağı’ndaki cisimleri incelemek için geliştirilen bir teknik kullanılarak yapıldı. Gözlemler sırasında bir altıncı uyduya daha rastlandı. İlk etapta c02N4 adı verilen uydu adayı, 14 Ağustos 2002 ve 3 Eylül 2003’te görüldükten sonra yeniden gözlemlenemedi. Kimi bilim adamları cismin kısaca ‘Centaur’ olarak adlandırılan Kuiper Kuşağı’ndan ‘kaçan’ bir göktaşı olabileceğini belirtiyorlar.
       Bilim adamları söz konusu yeni uyduların gezegen etrafındaki mevcut uyduların Kuiper Kuşağı’ndan kopup gelen göktaşları ile çarpışmalarından meydana geldiklerini tahmin ediyorlar.
Kaynak:Ntvmsnbc 19 Ağustos 2004
          
  
 
Süper Teyze 116
Kerem arkadaşlarıyla bir haftalık Londra turuna katılmıştı. Dönüşte babası sordu : - Geziniz nasıl geçti oğlum ? İngilizceyle problemin oldu mu ? - İngilizceyle değil ama İngilizlerle oldu bab devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.