Kuantumu Tuna’nın altından aktardılar
 

Avusturyalı bilim adamları Tuna Nehri’nin bir kıyısından diğer kıyısına kuantum aktarımı deneyini başarıyla gerçekleştirdiler.

Teleportation olarak da bilinen kuantum aktarımı tekniği bir parçacığın özelliklerinin fiziksel bir bağ olmadan bir diğerine aktarılması anlamına geliyor. Işınlama tekniği geleceğin süper-hızlı kuantum bilgisayarlarını altyapısını oluşturacak.

Viyana Üniversitesi ve Avusturya Bilimler Akademisi’nden bilim adamları ışınlama deneyi için 800 metre uzunluğunda fiber optik bir kabloyu Tuna’nın altındaki kanalizasyon tüneline yerleştirdiler. Kablo nehrin iki kıyısındaki laboratuvarları birbirine bağlıyor. Işık parçacıklarının kuantum durumları, verici laboratuvar ile alıcı laboratuvar arasında fiber optik kablo üzerinden transfer ediliyor. Bilim adamları, fotonların kutuplaşma özelliğinden yararlanarak, geleceğin bilgisayarlarında bugünkü dijital 1ve 0’ların yerini alacak kuantum bitleri (qubit) kablodan geçirmeyi başardılar.
       Bilim adamları qubit’leri fotonlardaki polarizasyon özelliği üzerinden kodluyorlar. Polarizasyon veya kutuplaşma özellliği, fotonların hareketlerini düzenliyor ve tanımlıyor. Kuantum aktarımı fizikte ‘eşleme’ adı verilen bir tekniğe dayanıyor. ‘Eşleme’ tekniğinde, aralarında fiziksel mesafe olsa dahi, iki parçanın özellikleri karşılıklı olarak birbirleriyle eşleniyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 19 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 24
Öğretmen Yasemin’e sordu : - Evin en büyüğü sen misin çocuğum ? - Hayır öğretmenim, annem ve babam benden daha büyükler !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.