Van Gölü’nden canavar çıkmadı
 

İsviçre Çevre Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof.Dr. Michael Sturm, Van Gölü’nün büyük bir kısmını didik didik araştırdıklarını belirterek, ‘Gölde büyük bir balığın veya canavarın yaşaması imkánsız. Bu yönde hiç bir bulguya rastlamadık’ dedi.

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği’nin başkanlığında Van Gölü’nde Paleo-Van projesi kapsamında İsviçre, Almanya ve Türkiye’den 20 jeoloji uzmanı gölde iki hafta süren bir jeofizik araştırması yaptı. Bu araştırmada ilk olarak gölün dibinde 6.5 şiddetinde deprem üretebilecek fayların bulunduğu tespit edildi. Araştırmaya katılan İsviçre Çevre Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof.Dr. Michael Sturm, hep adını duyduğu ve inanmadığını söylediği Van Gölü canavarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yapılan çalışmalar sırasında elde edilen bulguların incelenmesinin devam ettiğini belirten Sturm, bu incelemenin sonucunun gölün 20 bin yıllık tarihinin aydınlatılmasında büyük rol oynayacağını söyledi. Strum, Van Gölü’nde yaptıkları araştırmada, canavar yaşadığına ilişkin hiç bir bulguya rastlamadıklarını dile getirip şöyle konuştu:

‘Biz Van Gölü’nün büyük bir kısımını didik didik araştırdık. Hatta tomografisini çektik. Özellikle göl içine dışardan taşınan ve biriken tabaka gölün tarihi hakkında bize çok aydınlatıcı bilgilere ulaşmamız konusunda yardımcı olacak. Geçmiş yirmi bin yıl içerisinde gelişen doğa olaylarının yanı sıra, Van Gölü’ndeki yaşamı da tesbit edebileceğiz. Ancak aldığımız numuneler ve göl tabanındaki tabaka, Van Gölü içinde büyük bir canlının yaşadığına dair bir ize rastlamadık. Çünkü böyle bir canlı yaşamış olsaydı aldığımız tabakalar içinde bu canlıya ait en azından bulgular olurdu. Yani Van Gölü içinde canavar ya da bizim deyişimizle büyük bir balığın yaşaması söz konusu değilidir.’

Canavar denilen şey maketti

Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü’nde canavar görüldüğü söylentileri 1997 yılının ilkbahar aylarında gündeme geldi. Bu söylentiler üzerine Türkiye ve dünyanın dört bir yanından başta gazeteciler olmak üzere bilim adamları ve meraklılar Van’a akın etti. Bazı televizyoncular söylentileri yayılan canavarı görüntülemek için göl kenarına kamp kurdu. Canavarın bir üniversite öğrencisinin göle soktuğu maketten başka bir şey olmadığı belirlendi.
Kaynak:Hürriyet 23 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 296
Deniz arkadaşına anlatıyordu : - Erkek kardeşimle bütün aile gurur duyuyor. Söylediklerine göre yüzyıllardır böyle akıllı, zeki bir çocuk gelmemiş ailemize. Daha 6 yaşında ama adını hem doğru yön devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.