NASA güneş tozunu havada tutacak
 

Bu örnekler çok değerli olduğu için NASA, Genesis’in diğer uzay kapsülleri gibi serbest iniş gerçekleştirmesini istemiyor. Aracın kayalık bir zemine inerek içindeki cihaz ve toz örneklerine zarar gelmemesi için NASA, alışılmışın dışında bir yöntem seçti. 8 Eylül’de Dünya atmosferine giriş yapacak olan Genesis, Utah Çölü’nün bin 219 metre yukarısında havada yakalanacak. NASA uzaydan dönen insan yapımı bir nesneyi atmosfere girdikten sonra yakalayarak havacılık tarihinde bir ilke imza atmış olacak.

FİLM SAHNESİ GİBİ

İşin ilginci NASA’nın bu heyacanlı ve zor görev için Hollywood dublörlerine başvurmuş olması. NASA dün düzenlediği basın toplantısıyla bu iş için seçtiği iki pilot-dublörü ve görevin ayrıntılarını duyurdu.

Atmosfere 36 bin 900 km/s hızla gireçcek olan Genesis paraşütünü açtıktan sonra iki helikopter havalanarak Genesis’in arkasında konuşlanacak. Helikopterden uzatılacak, ucunda kanca bulunan kablo saatte 14.5 km. hızla alçalan kapsüle takılarak toz örneklerini sağlama alacak. İkinci helikopter operasyon sırasında her an devreye girmek üzere yedek bekleyecek. Kancaya takılan kapsül daha sonra güvenli bir alana indirilecek. NASA operasyonun başarı şansını yüzde 90 olarak açıkladı. Pilotlar yaptıkları 60 deneminin tümünde başarılı olmuş.

BATMAN VE HULK’DA OYNADI

NASA’nın bu iş için seçtiği esas pilot Cliff Fleming. Yedek pilot ise Dan Rudert. Daha önce hava kuvvetlerinde de uçan Fleming, Batman setinde olduğu için basın toplantısına katılmadı. Fleming’in dublörlük yaptığı diğer filmler arasında ’XXX’’ ve ’Hulk’ da var.

’Con Air’ ve ’Charlie’nin Melekleri’ gibi filimlerde helikopter uçurmuş olan Dan Ruderk ise kapsülü dikkatli ve yumuşak bir şekilde indireceklerini söyledi.

GÜNEŞ’TEN BİR PARÇA

NASA Jet Motorları Laboratuarı yöneticisi Charles Elachi, Genesis’in taşıdığı örneklerle ilgili olarak "Güneş’ten bir parça getiriyoruz" dedi. Üç yıllda toplanan örneklerin analiz edilmesi için en az altı ay gerekiyor. Elektrik yüklü parçacıklar tuz tanelerinden bile daha küçük. Elachi bu örneklerin Güneş’in yapısıyla ilgili çok önemli ipuçları vereceğini söyledi.
Kaynak:Hürriyet 20 Ağustos 2004


 
Süper Teyze 150
Murat ve Emir kendi aralarında konuşuyorlardı : Soğuk havalarda, sabahları yüzümü yıkamaktan nefret ediyorum ! dedi Murat. Ama annem çok sıkı kontro ediyor. Bazan kandırabiliyorum ama bu sabah banyo devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.