Dalgalar Elektrik Üretebilir mi?
 

Bu yaz milyonlarca kişi sahillere akın edecek. Denizler yüzmek ve oynamak için ideal yerler olmakla birlikte bir başka amaca  da hizmet edebilir.

Bazı bilim adamları dalgaların elektrik üretmeye yardımcı olacağını düşünüyor.

“Bir botta yada surf tahtası üzerindeyken bir dalga tarafından kaldırıldığınızı hissettiniz mi? Yada suya atladığınızda, etrafınızdaki dalgaların kırılırken enerji yaydığını hissettiniz mi?” Diyor İskoçya’ daki Edinburgh Üniversitesi Dalga Enerjisi bölümünden Jamie Taylor.” Dalgalarda kesinlikle yüksek enerji vardır.”

Bilim adamları bu enerjiyi elektrik enerjisine çevirmek için çalışıyorlar. “Dalgaların çoğu rüzgarlar okyanus üzerinden eserken oluşur.Rüzgarlar küçük kıpırtılar yapmaya başlarlar ve eğer bu esinti devam ederse, bu kıpırtılar büyüyerek dalgalara dönüşür.” Diyor Taylor.

“Dalgalar doğanın enerjiyi alıp uzaklara taşımasının yollarından biridir”

Dalgalar sahile ulaştığında insanlar baraj yada benzer barikatlarla onu doğruca turbin denilen büyük bir tekerleğe yollayabilirler. Turbin  bir elektrik jeneratörü gibi güç üretebilir.

Birleşik Devletler ve diğer birkaç ülkede dalga enerjisi araştırılmaya başlanmıştır ve İskoçya’ da halen kullanılmaktadır.

“Dev bir kaynak” Diyor Washington Enstitüsü’ nden Janet Swain.” Dalga enerjisini tüketemeyiz. ”İlave olarak dalga enerjisi, diğer enerji kaynakları gibi kirlilik yaratmaz. Okyanuslar dünya yüzeyinin 4 te 3 ünü kaplar. Bu da dalga enerjisinin bütün dünya için ideal enerji olduğunu gösteriyor. Fakat bazı küçük sorunlar var.

Swain dalga enerjisinin hala pahalı olduğunu söylüyor. Aynı zamanda deniz yaşamına yapacağı etkiler hala bilinmiyor. Ek olarak dalga enerjisi balıkçılığı ve deniz trafiğini engelleyebilir.

Daha fazla araştırmayla birlikte, bu gibi sorunların üstesinden gelinebilir, diyor Swan.

Uzmanların çoğu dalga enerjisi gibi yeni kaynaklar bulmanın önemli olduğunu düşünüyor.

Petrol ve gaz gibi geleneksel enerji kaynakları bir gün tükenecek.

“Tv ve bilgisayarlar için, arabaların çalışması için, evlerimizin ısıtılması ve soğutulması için gereken enerji ihtiyacı gün geçtikçe çoğalıyor” diyor Swain.

Gelecekte, ışık düğmesine bastığınızda elektriğinizi bir okyanus dalgası sağlayabilir!
Kaynak:http://news.nationalgeographic.com/kids/2004/08/waves.html

 
Super Teyze 66
Duygu neşe içinde eve gelmişti. Şarkılar söyleyerek üzerini değiştirdi, odasını topladı, sonra da bir köşede ev ödevini yapan  ablasının yanağına bir öpücük kondurdu. Ablası şaşırmıştı : -Ne devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.