Caretta Caretta’lara koruma projesi
 

Antalya’da Haziran ayından bu yana Patara ve Boğazkent sahillerine çıkan 350 Caretta Caretta’dan 55’inin yumurta bıraktığı, kaplumbağaların gelecek yıllarda da bu kumsallara gelip gelmediğinin tespiti için markalama yöntemi uygulandığı bildirildi.

Yumurtaları tilki, yaban domuzu, yengeç gibi yuva bozuculardan korumak için 100’ün üzerinde tel ızgara kullanıldığı, ilk yıl böyle bir koruma yöntemi uygulanmadığı için yumurtaların ancak yüzde 25’inden yavru alınabildiğini, şimdi bu tel ızgaralar sayesinde yumurtaların yüzde 75’inden yavru alınabildiği belirtildi.
       Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Erdoğan ve Prof. Dr. Mehmet Öz tarafından yürütülen Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi 10 Eylül’de sonuçlanacak.
       Prof. Dr. Mehmet Öz, bu tarihten itibaren kaç yumurta bırakıldığını ve bunlardan kaçından yavru çıktığının kesin olarak belli olacağını söyledi.
       Prof. Dr. Erdoğan da yavruların cinsiyetlerini belirlemek için yuvalara ısıölçerler koyduklarını belirterek, “Genelde ısı 26 ile 30 derece arasında olursa dişi, 30 derece civarlarında olursa erkek çıkıyor” dedi.
       Yerli ve yabancı turistlerin kaplumbağalara büyük ilgi gösterdiklerini kaydeden Prof. Dr. Öz ve Erdoğan, turistlerin gece
       ekipteki görevlileri kaldırarak yumurta bırakmalarını izlemek istediklerini ilettiklerini ve fotoğraf çektiklerini de belirttiler.
Kaynak:Hürriyet 22 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 325
Emel ve  Cem çocuk odasında oynuyorlar, anneleri de oturma odasında sohbet ediyorlardı. Cem sordu : - Evlilik oyunu oynayalım mı  Emel ? Küçük kız bir süre düşündü ve sonra : - Ha devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.