Küçük teleskop dev gezen buldu
 

Amatör gökbilimcilerin kullandıklarına benzeyen küçük bir teleskopla Jüpiter büyüklüğünde bir gezegen bulundu. TrES-1 olarak adlandırılan yeni gezegenin bulunmasında kullanılan tekniğin gezegenlerin keşfi alanında yeni bir dönemin kapılarını açabileceği belirtiliyor.

Çapı sadece 10.16 cm. olan teleskop yaklaşık 500 ışık yılı (1 ışık yılı: 10 trilyon km) uzaklıktaki parlak yıldızın periodik olarak azalan ışığının izlerine rastladı. Işığın azalması, yıldız ile Dünya arasından geçtiği sırada ışığın bir kısmını düzenli olarak engelleyen bir gezegenin varlığına işaret ediyor. Daha sonra çapı 10 metre olan Hawaii’deki Keck I teleskobu ile yapılan ölçümde bu bulgular dogrulandı.

Geçmişte Güneş yerine bir yıldızın yörüngesinde dolaşan 100 kadar gezegen bulunmuştu, ancak bunların çoğunun keşfi  kendine özgü bir ’titremesi’ (yakınlarda bir gezegen olduğunun işareti) olan yıldızların izlenmesiyle gerçekleşmişti.

DEV GAZ KÜTLESİ

Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde olan yeni gezegen Lyra takımyıldızında yer alan dev bir gaz kütlesi. Yörüngesindeki yılnızın etrafını her üçgünde bir 6.4 milyon km. uzaktan dolaşıyor.Bu Merkür’ün Güneş’in yörüngesinde dolaştığından çok daha hızlı ve yakın.

GEZEGEN KEŞFİNDE YENİ DÖNEM

Bu son gezegeni bulan teleskop, Trans-Atlantic Exoplanet Survey (TrES) adlı küçük çaplı teleskop ağının bir parçası. TrES özellikle parlak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin keşfi için tasarlandı.Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden (HSCA) yapılan açıklamada bu kadar küçük bir teleskop kullanılmasının gezegen keşfi alanında yeni bir dönemin kapılarını açabileceğine dikkat çekildi. HSCA’dan Guillermo Torres, "Bu buluş sıradan teleskopların bile gezegen araştırmalarına büyük katkı yapabileceğini gösterdi" diye konuştu.
Kaynak:Hürriyet 26 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 432
  Ali ve Ayşe, okuldan sonra aynı otobüsle evlerine dönüyorlardı. Ali o gün otobüsteki yerine oturur oturmaz gözlerini yumdu. Ayşe şaşırmıştı : - Çok mu yorgunsun ? Uyuyacak mısın Ali ? - Hay devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.