Davetsiz ’tosbağa’
 

Yazlıkçılar, yolunu şaşırmış kaplumbağa ve 100 kardeşini evlat edindi. Kedi mamasıyla beslenen yavruların koruma altındaki bir türden olduğu anlaşıldı
Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinde yolunu şaşıran yavru kaplumbağa, bir kaplumbağa kolonisi yarattı. Önce caretta caretta oldukları sanılan yavruların, tıpkı caretta’lar gibi koruma altında bulunan yeşil kaplumbağa (chelonia mydas) türünden olduğu belirlendi. Sıcak denizlerde yaşayan yeşil kaplumbağaların boyu 1 metre 40 santimetreye, ağırlıkları ise 100 kilograma erişebiliyor.

Çocukların sevgilisi olan yavrular, ’tesadüfen’ insanların arasına karıştı. Yumurtadan yeni çıkan bir şaşkın yavru deniz yerine ışıklarını gördüğü Ceylan Tatil Sitesi’ne yöneldi. 10 yaşındaki Saadet Tokgöz, havuzda yüzerken kaplumbağayı fark etti. Kaplumbağanın geldiği yolu takip eden site sakinleri de kumsaldaki diğer yavruları buldu.
Tatilciler, kontrol altında tuttukları yuvadan, birkaç gün arayla yumurtalarını kıran 100’e yakın kaplumbağa aldı. Kaplumbağaları içini çeşme suyuyla doldurdukları buzluklara koyan tatilciler, onları kedi maması vererek beslemeye başladı.
Çocukların büyük ilgi gösterdiği kaplumbağaları ne yapacaklarını bilmediklerini belirten site sakini Selahattin Yavuz, "Hayvanları balıklar ve martılar yemesin diye koruma altına aldık. Amacımız büyüdükten sonra denize salıvermek. Ancak, doğru yapıp yapmadığımızı bilemiyoruz" dedi. Site sakini Sedat Arabacı da, Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne başvurduklarını, ancak henüz yanıt alamadıklarını söyledi.

’İyi niyetli ama kötülük’
Kaplumbağalarla ilgili araştırmalar yapan Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin (EKAD) 2’nci Başkanı Dr. Ali Fuat Canpolat ise "Vatandaş iyi niyetiyle kaplumbağalara kötülük yapıyor. Küçük havuzda tutulmaları onlarda direnç kaybına neden olur. Bir an önce dalgalarla boğuşarak güçlenmeleri lazım. O şekilde tutuldukları her gün aleyhlerine" diye konuştu. Dr. Canpolat, yumurtadan çıkan kaplumbağaların denize ulaşabilmeleri için sahillerde ışık ve gürültüden kaçınılması gerektiğini hatırlattı. Öte yandan tatilcilerin ’caretta’ sandığı kaplumbağaları inceleyen EKAD ekibi, ’chelonia mydas’ türü deniz kaplumbağaları olduğunu belirledi. EKAD ekibi, onların denize salıverilmelerini sağlayacak.

Çorba kaplumbağası
Yumurtadan çıktıklarında bir avucu doldurmayan yeşil kaplumbağaların (chelonia mydas), ağırlığı 100 kilogramı, boyları 1 metre 40 santimetreyi bulabiliyor. Türkiye’de Doğu Akdeniz, Ege ve Marmara’da görülen bu türe, eti yendiği için ’çorba kaplumbağası’ da deniliyor.
Kaynak:Radikal 31 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 340
İskelet ve hayalet sohbet ediyorlardı : - Araba kullanmayı çok seviyorum, dedi iskelet. Yıllardır da sürücü ehliyeti almak için sınavlara giriyorum. Ama daha en başında eleniyorum. - Hay Allah devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.