Liseler 4 yıla çıkıyor
 

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki-teknik eğitimi sil baştan değiştiriyor. Bu çerçevede, lise maratonu, bu yıldan itibaren 4 yıla çıkıyor. Lise 1, düz ve mesleki-teknik tüm liselerde ‘ortak sınıf’ olurken, haftalık ders saati de artıyor. Lise 2’den itibaren isteyen düz, isteyen mesleki liseye geçecek. Meslek eğitiminde diplomalara ‘sertifika’ şartı getiriliyor.

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Mesleki Eğitim Reformu’nu bugün, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcilerinin katılacağı basın toplantısı ile İstanbul’da açıklıyor. Hürriyet, ‘Mesleki Eğitimde Yeni Perspektif’ olarak açıklanacak reformun tüm ayrıntılarını ele geçirdi.

Mesleki eğitimde, klasik ‘okul, alan ve program’ sisteminden ‘modüler sisteme’ geçişi öngören reform, düz lise diploması alacakların da ‘temel mesleki beceri’yle mezun olmalarına olanak sağlayacak. 12 yıllık zorunlu eğitime alt yapı oluşturma hedefini taşıyan reform, şöyle işleyecek:

104 PİLOT LİSE

4 yıllık lise, bu yıl pilot uygulamayla başlayacak. Uygulama İstanbul, İzmir, Ankara, Muğla, Antalya, Tekirdağ, Konya gibi sanayi ve hizmet sektörünün geliştiği 30 ildeki 104 düz ve meslek lisesinde başlıyor. Bu dönem halen 3 yıllık eğitim yaptırılan 104 lisenin yanında 41 Sürekli Eğitim Merkezi de reform kapsamına alındı.

ISCED YÖNTEMİ

Modüler programların geliştirilmesinde Uluslararası Eğitim Standartı Sınıflandırması ISCED-97 kullanıldı. 30 geniş alan ve 7 seviye programını kapsayan bu sınıflandırmaya göre, dört yıllık mesleki öğretimin son üç yılında 17 geniş alan ve 3 seviye programı uygulanacak.

LİSE 1 ORTAK

Lise 1. sınıf, tüm liselerde ortak olacak. Öğrencilere, tanıtım ve yönlendirme yapılacak. Lise 1. sınıfta haftalık ders saati sayısı da artıyor. Halen toplam 28 olan haftalık ders saati 35’e çıkacak. Ortak ve tek program uygulanacak lise 1’de, haftada 28 saat genel kültür derslerine, 2 saat temel beceriler, 2 saat yönlendirme, 2 saat bilgisayar ve bir saat de rehberlik dersine ayrılacak.

İSTEYEN DÜZ LİSEYE

Lise 2. sınıftan itibaren isteyen öğrenci düz liseye isteyen mesleki liseye gidecek. Meslek liselerinde, seçilecek dallara bağlı olarak lise 2’de geniş alan dersleri okutulacak. Lise 3 ve 4. sınıflarda ise uzmanlaşmaya ağırlık verilecek.

MODÜLER GEÇİŞ

Lise 2’de seçtiği bölümün üç sertifikasını biriktirerek diploma alan bir öğrenci, isterse geri dönüş yaparak başka bölüm sertifikası da alabilecek. Bunun için sürekli eğitim merkezine başvurarak, istediği alan ve bölüme ait modüler programı tamamlayacak.

SERTİFİKA BİRİKTİRME

Mesleki eğitime yönelen öğrenciler için lise 2, 3 ve 4. sınıf düzeyinde 1, 2 ve 3. seviye sertifika programları hazırlandı. Buna göre, meslek lisesinden üç sertifika biriktiren diploma alacak. Bu diploma, öğrenciye ‘teknisyen’ unvanı kazandırırken üst öğrenime adım atma hakkı verecek. Kalan 4 ve 5. seviye sertifika programları meslek yüksekokulları, 6 ve 7. seviye ise üniversitede uygulanacak.

BİTİREMEYENE SERTİFİKA

Mesleki eğitimin herhangi bir aşamasında okulu bırakanlara, artık ‘tasdikname’ değil, seviyesine göre sertifika verilecek. Sistemden ayrılıp, 1 veya 2. seviye sertifika ile iş hayatına atılabilecek kişinin, okula dönerek yeniden öğrenime devam etme hakkı da saklı kalacak.

REFORMUN AMACI AB’YE UYUM

12 yıllık zorunlu eğitim için altyapı oluşturmak

Mesleki eğitimde AB ve gelişmiş ülke standartlarına uyum sağlamak

Mesleki eğitimi, hayat boyu öğretim ilkeleri doğrultusunda güçlendirmek

Arz-talep dengesini gözeten mesleki eğitimi geliştirmek.
Kaynak:Hürriyet 1 Eylül 2004

 
Süper Teyze 145
İki arkadaş hayvanat bahçesi gezisinden sonra evlerine dönmüşler oyun oynuyorlar, hayvanat bahçesinde gördükleri hayvanların taklitlerini yapıyorlardı. O sırada anneleri odaya girdi : - Siz de bi devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.