Intel’den çipte ’küçük devrim’
 

Çip gelişiminde sınıra erişmekle eleştirilen yarı iletken devi Intel eleştirilere 65 nanometrelik yeni işlem teknolojisiyle geliştirdiği bellek çipiyle yanı verdi. Transistörlerin boyutunu yüzde 30 oranında küçültmeyi başaran Intel, çip boyutunu artırmadan daha fazla işlem gücü sunacak.

Intel yeni 65 nanometre üretim teknolojisini kullanarak geliştirdiği 70-megabit’lik bellek çipini (SRAM) tanıttı. Yeni çipteki kullanılan transistörlerin switch’leri sadece 35 nanometre (90 nanometre teknolojisiyle üretilenlere göre yüzde 30 daha küçük)

Transistörlerin küçülmesiyle bir çipe, boyunu büyütmeye gerek kalmadan çok daha fazla transistör yerleştirilebiliyor. Bu da daha güçlü bilgisayarların önüne açması beklenen güçlü çiplerin üretilmesini sağlıyor. Yeni çipin üretilmesinde, çipin kullanılmayan bölümlerindeki enerji tüketimini kısıtlayarak, ısı salınımını azaltan yeni bir teknik kullanıldı.

65 nm. teknolojisi ile üretilen yeni çiplerin 2005’te satışa sunulması bekleniyor. 70 megabit’lik SRAM’i diğer yüksek kapasiteli çiplerin izlemesi bekleniyor.

Intel’in imza attığı bu gelişme dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan Intel’in en yakın rakibi AMD’ye karşı önemli bir avantaj yakalamasını da sağlayacak.

MOORE YASASI İŞLİYOR

Söz konusu gelişme, son 40 yıldır yarı iletken sektörünün rehberi niteliğindeki Moore Yasası’nın (Moore’s Law) hala geçerli olduğunu göstermesi açısından da önemli. Intel’in kurucusu Gordan Moore, 1960’lı yıllarda çiplerdeki transistör sayısının (dolayısıyla işlem gücünün) her iki yılda ikiye katlanacağı tahmininde bulunmuştu.

Intel’in işlem ve entegrasyon mimarisi bölümü yöneticisi Mark Bohr, "Bu Moore Yasası’nın işlediğinin kanıtıdır" dedi.
Kaynak:Hürriyet 31 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 441
  İki arkadaş okul çıkışı birlikte otobüs bekliyorlardı. Biri sordu : - Sen kaç numaralı otobüsle evine gidiyorsun ? - 2 numara ile, dedi arkadaşı . Ya sen ? - Ben de 3 numara ile, dedi çocuk devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.