Guinness yeni hız rekorunu onayladı
 

Guinness Rekorlar Kitabı, 27 Mart’ta hız rekoru kıran NASA’nın X-43A uçağının başarısını onayladı. Yeni hız rekoru 6.83 Mach olarak tescillendi. Önceki rekor 6.7 Mach ile yine bir NASA uçağı, X-15’e aitti.

Rekorun ne kadar kalıcı olacağı ise ayrı bir soru işareti, zira aynı uçak Ekim ayında yapacağı yeni rekor denemesinde Mach 10 hızına ulaşmayı hedefliyor.

İnsansız uçak mart ayında Pasifik Okyanusu’nda yapılan rekor denemesinde, bir başka uçak tarafından önce 29 bin metre yüksekliğe taşınmış, daha sonra da bu noktada motorlarını ateşleyerek göğe doğru hızlanmıştı. ScramJet (Supersonic Combustion Ramjet) teknolojisi donanımlı uçak, yakıt olarak hidrojen kullanırken, gerekli oksijeni de havadan çekiyor. Kendi oksijen kaynağını depolamak zorunda olan diğer roketlere göre, Scramjet’ler oksijeni yüksek hızda iken havadan temin edebiliyor.
       Scramjet teknolojisinin gelecekte araçların tek ateşlemede ve tek parça olarak yörüngeye girmesine olanak sağlayacağı belirtiliyor. Bu da uzay araştırmalarının maliyetini ciddi oranda düşürecek.
       X-43A’den önceki rekor Mach 6.7 ile yine bir NASA uçağı olan X-15’e aitti. Ticari uçaklar normal şartlarda Mach 1 (1.194 km/saat) hızında uçuyorlar.
Kaynak:Ntvmsnbc 2 Eylül 2004

 
Süper Teyze 90
Babası Gülay’a yakındı : - LOTO da yine bir tek sayıyı bile doğru  bulamamışım ! Yazdıklarımın hepsi yanlış ! Gülay babasını teselli etti : - Üzülme babacığım, benim de matematikte dur devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.