Soya yağından dizel yakıtı denendi
 

Brezilya’da, soya yağından elde edilen biyolojik dizel yakıtının, Peugeot ve Citroen otomobil firmalarının aynı çatı altında buluştuğu PSA Grubu otomobilleri üzerinde başarıyla test edildiği bildirildi.

Sao Paulo Üniversitesi Temiz Teknolojiler Geliştirme Laboratuvarı araştırmacıları tarafından, soya yağından kimyasal dönüşüm yoluyla elde edilen maddenin yüzde 30 oranında yer aldığı, yüzde 70 de normal dizel kullanılarak elde edilen yeni yakıtın benzine oranla havayı yüzde 16 daha az kirlettiği belirtildi.

Yeni yakıtın testlerinin bir yıldır Citroen Xsara Picasso ve Peugeot 206 model 2 otomobil üzerinde devam ettiği, bu yakıtı kullanılan otomobillerle 100 bin kilometre yol yapıldığı, araçlar 160 bin kilometreye ulaştığında yeni analizlerin yapılacağı kaydedildi.

PSA’da motor ve yakıt araştırmaları uzmanı olarak çalışan Profesör Gerard Belot, yeni geliştirilen yakıtla çalışan otomobillerin benzinli otomobillerle benzer performans gösterdiğini ve birbirlerine yakın oranda yakıt tükettiğini ifade etti. Belot, biyolojik dizel yakıtla çalışan otomobillerin, egzoz emisyon oranlarının benzinli otomobillere göre yüzde 16 az olduğunu açıkladı.

Yeni yakıtın geliştirilmesinden sorumlu Miguel Dabdoub da Brezilya’da soya yağından önce etanolden biyolojik yakıt elde edildiğini, ülkede yaygın olarak yetiştirilen soya fasulyesinin, yeni yakıtın yaygınlaşmasında önemli rol oynayacağını, ileride ayçiçeği ve palmiye yağından da biyolojik yakıtlar üretme projelerinin bulunduğunu belirtti.
Kaynak:Hürriyet 2 Eylül 2004

 
Süper Teyze 62
  Ebru yine derse geç kalmıştı. Kapıyı yavaşça açıp sınıfa girdi. Öğretmeni kızgındı : - Saat 09:00 küçük hanım ! Yine bir saat geç kaldınız. Saat tam 08:00 de burada olmanız gerekiyordu !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.