Türkiye soruyor: Bir doğal olay olan sel neden felakete dönüşüyor?
 

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), her geçen yıl daha büyük sel felaketleriyle karşılaşmamızın ardındaki ana etkenleri, nehirlerin doğal yapılarının bozulması, nehir yataklarıyla deltalardaki şehirleşme ve yoğun yağışları yukarı havzalarda emerek kontrol eden bitki örtüsünün azalması olarak açıkladı.

Doğal bir sünger işlevi gören taşkın düzlükleri, sel sularını ilk aşamada hızla emip yavaş yavaş salarak ve suyun bir kısmını yeraltı sularına aktararak selin büyüklüğünü azaltıyor. Nehrin kanallaştırılması yoluyla, taşkın düzlüklerinin nehir yatağıyla bağlantılarının kesilmesi sellerden kaynaklanan yıkıcı etkiyi artırıyor. Su havzalarının yukarı kesimlerinde suyu tutan ormanların azalması sonucu artan ve taşkın düzlüklerinin engellemediği su, ciddi bir tehdide dönüşüyor.

Seddeleme ve nehir ıslahı çalışmaları, nehrin aşağı kesimlerinde yaşayan insanların, koruma önlemlerine fazla güvenerek taşkın düzlüklerine ve deltalara yerleşmelerine sebep oluyor. Ancak, son yıllarda yaşanan iklim değişikliğiyle şiddeti giderek artan yağışlar sonucu oluşan büyük seller, bu tip uygulamaların yetersiz kalabileceğini gösteriyor. Sel sorununa çözüm olarak, barajların artırılması ya da setlerin yükseltilmesi önerilse de, uzun vadede bu çözümler yeterli olmuyor. Bir taşkın kontrol yapısı zamanla işlevini yitirdiği ve işlevini yapamaması sonucu güvenli olduğu sanılan yerleşimlerde daha büyük felaketlere yol açabildiği için WWF-Türkiye, çözümün, koruma yapılarının artırılması değil, “ekolojik sel kontrolü” olduğunu belirtiyor.
Kaynak:http://www.wwf.org.tr/

 
Süper Teyze 361
Yaşlı kadın, yolda rastladığı küçük oğlana sordu : - En yakın postahane nerede, biliyor musun oğlum ? Oğlan pis pis sırıttı : - Bilmiyorum ! Zaten bilsem de söylemem ! Yaşlı kadın çok si devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.