Fayın kalbine sondaj!
 

California’daki depremlere neden olan San Andreas fayının merkezine tüple girilip araştırma yapmak için sondaja başlandı

ABD’li jeofizikçiler, dünyanın en aktif faylarından olan ve Kuzey Anadolu Fayı’na sismolojik bakımdan ikizi kadar benzeyen California’daki San Andreas fayının yeraltındaki merkezine bir tüple inerek depremi önceden tahmin etme konusunda araştırmalar yapmaya başladı.
Parkfield köyünde başlatılan araştırma çerçevesinde yapılan sondaj 2,5 km derinliğe kadar indi. Amerikan Ulusal Bilim Vakfı’nın finanse ettiği 20 milyon dolarlık (30 trilyon lira) proje, San Andreas fayının merkezine girerek ölçümler yapılmasını, sarsıntıların kayalar ve toprak katmanları üzerinde yaptığı değişikliklerin gözlemlenmesini, ayrıca elektro manyetik ve kimyasal analizler yapılmasını kapsıyor. Dikine girişi tamamlayan sondaj mili bundan sonra delme işlemini yana doğru yapacak ve fayın tam kalbine girecek.
SAFOD (San Andreas Fayı Derin Gözlemevi) adı verilen projede temel amaç sarsıntı öncesi, sırası ve sonrasında ortaya çıkacak değişimlerle ilgili tüm verileri elde etmek. İlk aşamada fayın derinliklerinden çıkarılan kaya örnekleri analiz edilecek ve çıkan gazların izleri aranacak. Daha sonra açılan sondaj deliğinden içeri sarkıtılacak hassas algılayıcılar dinleme yapacak ve en küçük sinyal ve sarsıntıyı kaydedecek.
Kaynak:Milliyet 7 Eylül 2004

 
Süper Teyze 276
Annesi Erkut’u, 7 yaşındaki ablası Ebru’ya emanet edip, yakındaki markete alışverişe gitti. Alışverişini bitirir bitirmez eve koştu. Ancak 6 aylık Erkut’u kucağına alınca bir gariplik hissetti. Tela devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.