Gökyüzünde güneş tozları toplayan NASA kapsülü, yere çakıldı
 

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), Güneş’i incelemek üzere 2001’de uzaya gönderdiği Genesis, dönüş yolunda paraşütleri açılmayınca ABD’nin Utah eyaletinde çöle çakıldı.

264 bin dolara malolan ve üç yıl süren görevinde, Güneş patlamalarından uzaya yayılan ve ‘yıldız tozu’ olarak anılan parçacıkları toplayan mekik, dün öğle saatlerinde, yaklaşık 1000 kilometre hızla atmosfere girdi. İki paraşütü de açılmayan mekik, Pasadena’daki üste görevin tamamlanışını izleyen bilim adamlarının üzgün bakışları altında çöle çakıldı. Hollywood’da Batman ve Hulk filmlerinde de dublör olarak görev yapan 3 helikopter pilotu tarafından, paraşütlerinin açılmasının ardından havada ‘yakalanarak’ çöle indirilmesi planlanan kapsül yere çakılınca, tarihi operasyon da suya düştü. Bilimadamları, paraşütleri açan patlayıcılar henüz yanmadığı için içindeki numunenin zarar görmememiş olabileceğini bildirdiler. Numunelerin, Güneş Sistemi’nin nasıl oluştuğuna dair değerli bilgiler vermesi bekleniyor.
Kaynak:NetHaber 9 Eylül 2004

 
Süper Teyze 43
Resim dersinde öğretmen sınıfa sordu : - Ressamlar neden yaptıkları resmin altına imzalarını atarlar isimlerini yazarlar ? Bilen var mı ? -Afacan Selim yapıştırdı cevabı : - Resmi satın alanlar,  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.