Kızıl gezegen bir zamanlar ‘mavi’ydi
 

Mars gezegenin geçmiş çağlarında, ‘Terra Meridiani’ bölgesi olarak bilinen yerde Karadeniz büyüklüğünde bir alanın sularla kaplı olduğu öne sürüldü.

Nature dergisinin son sayısındaki makaleye göre, Mars’ta araştırma yapan NASA robotu Opportunity ve gezegen yörüngesinde dolaşan Global Surveyor uydusundan gelen verileri karşılaştıran bilim adamları, Mars’ta 14-20 derece boylamları arasındaki yaklaşık 400 bin kilometrekare alana yayılan bir deniz bulunmuş olabileceğini tahmin ediyorlar.

Colorado Üniversitesi’nden Prof. Brian Hynek, “Mars’ta çok uzun süre su bulunduğunu görüyoruz, söz konusu bölgedeki 500 metre genişliğinde çökeltiler bunun kanıtı olabilir” şeklinde konuştu. Opportunity robotu da incelediği tortul kayalarda Mars’ın geçmiş çağlarında su bulunduğuna dair benzer kanıtlar elde etmişti.
      
DEMİROKSİT SU DEMEK
       Bilim adamları, gezegendeki kayalarda demiroksit bulunduğunu düşünüyorlar. Bu mineral, yeryüzünde de suyun ancak çok uzun süreler boyunca bulunduğu ortamlarda gelişiyor. Prof. Hynek, uydudaki tayfölçeri kullanarak, demiroksidin kurşuni renginin, 14-20 derece boylamları arasında geniş bir alana yayıldığını belirlediklerini, bunun da yüzeyde ya da yüzeye çok yakın katmanlarda su bulunmuş olabileceğini gösterdiğini kaydetti.
       Karadeniz’in kapladığı alan ise 422 bin kilometrekare.
Kaynak:Ntvmsnbc 8 Eylül 2004
       

 
Süper Teyze 388
Sevgi,yaşlı ninesine sordu : - Nasıl nineciğim, yeni televizyonundan memnun musun ? - Çoook, çoook, dedi yaşlı kadın. Hele karşısına geçip gözlerimi kapattığımda tam da çok sevdiğim eski rad devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.