El Nino felaketi geri dönüyor
 

Uzmanlar, 1997-98 yılları arasında birçok ülkede yüzlerce kişinin ölümüne ve 34 milyar dolarlık maddi hasara yol açan "El Nino" adlı hava olayının yeniden dünyayı vurmaya hazırlandığını açıkladı.

Amerikan Okyanus ve Atmosfer Araştırmaları Dairesi’nin verilerine göre ağustos ayında Pasifik’te deniz yüzeyinin ısısı 0.5 derece artış gösterdi. El Nino adlı hava olayında, ısınan deniz suyu Pasifik üzerinden doğuya doğru hareket etmeye başlıyor. Bu durum, ABD’nin batı kıyıları ile Orta ve Güney Amerika’ya şiddetli yağışlar ve fırtınalar getirirken; Avustralya, Endonezya ve Afrika’nın kuzeydoğusu ile güneyinde kuraklık başgösteriyor. Avrupa ise coğrafi konumu açısından pek fazla etkilenmiyor. Oluşmaya başlayan El Nino etkisinin 2005’in ilk aylarına kadar sürmesi bekleniyor.

En şiddetli El Nino olayı 1997 ile 1998 yılları arasında yaşanmıştı. Özellikle Şili, Ekvador ve Bolivya’nın sular altında kalması; Avustralya, Filipinler ve Endonezya’da ise hasatın kuraklık nedeniyle yok olması sonucu 34 milyar dolarlık hasar meydana gelmişti. 2002-2003 yıllarında daha hafif bir El Nino olayı yaşanmış, yine de bu, Avustralya tarihindeki en büyük kuraklığı yaratmaya yetmişti. Yeni vurması beklenen El Nino’nun da 2002-2003’teki gibi olacağı tahmin ediliyor. El Nino’lar her 4 ya da 5 yılda bir meydana geliyor ve 12 ile 18 ay arası bir sürede etkisini dünya genelinde hissettiriyor.
Kaynak:NetHaber 14 Eylül 2004

 
Süper Teyze 277
Genç Kızılderili Nüfus Müdürlüğüne giderek bir dilekçe verdi . Dilekçede isminin değiştirilmesi için gereken işlemlerin yapılmasını talep ediyordu. Görevli memur sordu : _ İsminiz nedir ? _ Gö devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.