İbrahim Bey ve Kuran’ın Çiçekleri
 

Fransız yönetmen Françoise Dupeyron’u geçen yıl çektiği İbrahim Bey ve Kuran’ın Çiçekleri (Ibrahim Et Les Fleurs Du Coran), bir Türk bakkal ile Musevi bir çocuğun Paris’te başlayıp Türkiye’ye uzanan öyküsünü anlatıyor. Eric Emmanuel Schmitt’in 2001’de Fransız Akademisi Büyük Ödülü’nü kazanan aynı adlı romanından uyarlanan filmde usta aktör Ömer Şerif, Türk bakkal İbrahim Bey rolünde. Filmin bir bölümünün Türkiye’de çekildiğini de hatırlatalım.
FİLMİN KONUSU

Ergenlik çağındaki Moses(Pierre Boulanger) annesi ve erkek kardeşi tarafından terk edilince, depresif babası ile beraber yaşamak zorunda kalır. Çevredeki genelevlerdeki fahişelerle arkadaşlık kurarak ve İbrahim Bey’in (Ömer Şerif) köşedeki bakkalını ziyaret ederek zamanını geçiren Moses’ın kendisine yol gösteren ve destekleyen birine ihtiyacı vardır. İbrahim sakin ve ilginç bir adamdır ve göründüğünden daha çok şeyin farkındadır. Bir süre sonra Moses’ın babası intihar eder ve İbrahim onu evlat edinir. İbrahim, Moses’a Arap ve Müslüman olmanın farklarını öğretirken, Kuran’dan yaşam, aşk ve mutlulukla ilgili öğütler verir.

Sonunda bir gün bakkala kilidi vururlar, kırmızı bir spor araba ile Avrupa’yı geçerek İbrahim’in o uzak ülkesine, mevlevî dervişlerinin döndüğü, çiçeklerin, şiirin ülkesi olan Türkiye’ye giderler.

FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: François Dupeyron
Senaryo: François Dupeyron
Oynayanlar: Omer Şerif (İbrahim Demirci)
Pierre Boulanger (Moses "Momo" Schmitt)
Gilbert Melki (Momo’nun babası)
Isabelle Renauld (Momo’nun Annesi) 
Lola Naymark (Myriam)
Anne Suarez (Sylvie)
Kaynak:Hürriyet 14 Eylül 2004

 
Süper Teyze 229
Babası Tülay’a sordu : - Kızım annen artık İngilizce kursuna gitmek istemediğini söyledi, doğru mu ? - Evet babacığım, dedi Tülay. - Peki neden ? - Çok fazla  yabancı kelime öğreti devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.