Çinlilerin gözleri niçin çekiktir?
 

Sadece Çinlilerin değil Japonların, Orta ve Güneydoğu As­ya’da yaşayanların hatta Eskimoları bile gözleri çekiktir. As­lında ’çekik gözlü’ olmak tanımı kesinlikle yanlıştır. Göz yapı­sı dünyada bütün insanlarda aynıdır.

Farkı yaratan göz kapaklarıdır. Çekik gözlü diye nitelendiri­len ırklarda gözün üzerindeki göz kapağının ikinci kıvrımı, gö­zün üstüne doğru daha fazla inmiştir ve bu durum gözün sanki daha darmış gibi görünmesine sebep olur.

Peki bu, niçin böyledir? Bir teoriye göre göz kapağının üze­rinde katlı olarak duran bu ikinci kıvrımı, bu insanların gözleri­ni yoğun olan kar tabakasının, göz kamaştıran ışığından koru­mak için, bir nevi kar gözlüğü gibi gelişmiştir.

Her ne kadar yukarıda belirtilen bölgelerin bazılarında kar hiç yağmıyorsa bile bilim insanları bugün çekik gözlü diye nite­lendirdiğimiz insanların atalarının son buzul çağında Sibir­ya’dan, yani Asya’nın kar ve buzla kaplı en soğuk bölgesinden güneye, bugün yaşadıkları yerlere göç ettiklerine inanıyorlar.

Bu kadar soğuk iklimde yaşayanların vücutlarının iklime uyum sağlamaktan başka çareleri yoktu. Sadece gözler değil, burun da rüzgara en az maruz kalacak şekilde küçülmüş, burun delikleri, solunan hava ciğerlere gidene kadar ısınsın diye daral­mıştır. Ciltleri de bu nedenle yağlıdır.

Göz kapakları da daha yağlı olduğundan, daha sarkık durur ve bu oluşum gözü ve iç tabakalarını kara ve buza karşı korur. Yani çekik gözlü değil düşük göz kapaklı tanımını kullanmak daha doğrudur.
 
Süper Teyze 406
 Oktay’ın amcası çok neşeli bir insandı. Ziyarete her gelişinde Oktay’a oyuncaklar getirir ve mutlaka komik fıkralar anlatarak herkesi güldürürdü. Küçük Oktay ise gelen oyuncaklara sevinir ama  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.