Trafiğe uçan araba ’çözümü’
 

NASA ve havacılık endüstrisi giderek içinden çıkılmaz bir hal alan kent içi ulaşım sorununu çözebilmek için alternatif ulaşım araçları üzerinde çalışıyor. Ulaşımda gökyüzünden daha fazla yararlanmak gerektiğini düşünen mühendisler, bunu için yeni nesil ’gökyüzü arabaları’ geliştirilmesi gerektiğine inanıyor.

BBC’nin haberine göre gelecekteki uçan araçlar havacılık devi Boeing’in geliştirdiği konsept gökyüzü otomobiline benzeyecek. Uçan araç geliştirme konusundaki önceki çalışmalarda önemli bir başarı elde edilememişti. Yeni nesil araçların da 25 yıldan önce gökyüzündeki yerini alması beklenmiyor.

İDEAL ARACI YAPMAK ZOR

Bu tür araçlar pahalı olmasını yanı sıra uçağı kullanmak için pilot eğitimi de gerektiriyor. Uçan arabalar ayrıca ciddi tasarım sorunlarını da beraberinde getiriyor.

NASA’ya bağlı Langley Araştırma Merkezi’nden Mark Moore, "Tüm özellikleri bir araya getirmeye çalıştığınızda dünyanın en kötü aracı ortaya çıkıyor: Çok ağır, yavaş, pahalı ve kullanımı zor" diyerek uçan araba tasarımında karşılarına çıkan zorlukları özetledi.

Uçan arabaları bekleyen sorunlar bunlarla da kalmıyor. Boeing göküyüzünde denetimin nasıl sağlanacağı ve binlerce uçan aracın oluşturacağı olası bir trafik sorununun nasıl aşılacağını da düşünüyor. Bu konuda daha önce gündeme gelen öneriler arasında yapay zeka sistemi kurulması da vardı.

YENİ NESİL KÜÇÜK UÇAKLAR

NASA’nın bir başka önerisi ise bugün kullanılan küçük uçakların yerine alternatif uçan araçlar geliştirilmesi. Gürültülü, yüksek maliyetli olan bu uçaklar ayrıca uzun süren eğitimler ve yüksek işletme giderleri gerektiriyor. Ancak NASA beş yıl içerisinde yerel havaalanları arasında uçabilecek, 100 bin dolardan daha ucuz, bir motosiklet kadar sessiz ve bir araba kadar rahat kullanılabilen küçük uçak üretilmesini sağlayacak teknolojiyi geliştirmeyi umuyor.

Yeni nesil küçük uçakların, yollarda sürmek için uygun olmasa da, daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap edeceği düşünülüyor. Otomatik uçuş sistemleri sayesinde pilotun yükü de fazlasıyla hafifletilecek. Bunun için başta Small Aircraft Transportation System (Sats- küçük uçak ulaşım sistemi)  olmak üzere alternatif uçuş sistemleri üzerinde duruluyor.
Kaynak:Hürriyet 22 Eylül 2004

 
SüperTeyze 173
Yeni zengin genç adam, son model Ferrarisiyle kız arkadaşına gösteriş yapmak istiyordu. Kızı evinden aldı. Genç kız ilk görüşte bayılmıştı kırmız Ferrariye ! Yola çıktılar. Adam hız yapmaya başladı. devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.