IBM’den süperbilgisayar rekoru
 

IBM, halen yapımı süren BlueGene/L süperbilgisayarının, deneme çalışmaları sırasında 36 teraflop hızına ulaştığını duyurdu. Rekor henüz otoriteler tarafından tescillenmedi.

Dünyanın en hızlı süperbilgisayarı özelliğini 35.86 teraflop işlem hızı ile Japon NEC yapımı Earth Simulator elinde tutuyor. 1 teraflop, saniyede 1 trilyon işleme denk düşüyor. IBM’in hız rekorunu kırdığını iddia ettiği bölümde 16 bin 250 adet işlemci bulunuyor.

ABD’NİN İDDİASINI GÜÇLENDİRDİ
       İnsan proteinlerinin davranış şekilleri, astrofizik, cosmoloji ve patlayıcıların etkileşimi konularında kullanılacak olan BlueGene/L, University of California-Berkeley’e bağlı Lawrence Livermore National Laboratory’de kullanılacak. Uzmanlar, IBM yapımı bir süperbilgisayarın, dünya sıralamasında birinciliğe yükselmesinin, ABD’nin üst düzey teknolojilerde liderliğini kanıtlaması olarak algılıyor.
      
YAPIMI HENÜZ BİTMEDİ
       BlueGene/L’in yapımı halen Minnesota’daki araştırma merkezinde sürüyor. Mödüler şekilde tasarlanan süperbilgisayar daha sonra birleştirilerek tamamlanacak. BlueGene/L tamamlandığında 360 teraflop’luk bir kapasiteye erişecek. IBM’in hız rekorunu kırdığını iddia ettiği bölümde 16 bin 250 adet işlemci bulunuyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 29 Eylül 2004

 
Süper Teyze 165
Zengin adam tepedeki büyük şatoyu almaya karar vermişti. Ev sahipleriyle görüşmeye gitti. Defalarca çalmasına rağmen, büyük kapı bir türlü açılmıyordu. Sonunda yaşlı  mı yoksa genç mi, kadın mı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.