Google’a yeni rakip: Clusty
 

Zaten yeterince kalabalık olan internet arama motoru pazarına yeni bir oyuncak daha girdi. Vivisimo adlı firmanın Clusty adını verdiği yeni servis farklı teknolojisiyle dikkat çekiyor. Uzmanlar, pazarın 1 numarası Google için potansiyel bir tehlike olarak nitelendirdikleri Clusty için "Dikkate almaya değer" diyor.

Techweb’in haberine göre yaklaşık dört yıl önce üç bilgisayar mühendisi tarafından kurulan Vivisimo bugüne başka şirketlere sağladığı arama teknolojininin kullanıldığı Clusty’yi açtı. Halen Beta aşamasında olan Clusty’de yapılan aramalar kümeleme (clustring) teknolojisi kullanılarak sonuçlar farklı kategoriler altında gösteriliyor.

Örneğin Clusty’de arama kısmına başkanlık seçimi (presidential debeta) yazdığınızda karşınıza ilk 223 sonuç sıralanırken, sol tarafta da fotoğraf, günlük, Kerry, Bush gibi başlıklar altında çok sayıda kategori çıkıyor. Vivisimo kurucularından Raul Valdes-Perez güçlerinin arama ve kümeleme teknolojisinden geldiğini belirterek, İnhternet tarayıcısı ya da e-posta gibi başka hizmetler vermeyi düşünmediklerini söyledi.

1996’da kurulan arama motoru Northern Lights, Vivisimo’dan çok daha önce kullanıcılara kümeleme teknolojisi sunmaya başlamıştı, ancak firma daha sonra kurumsal çözümlere odaklanmayı tercih etti. Google da kısıtlı da olsa bu teknolojiyi sadece haber servisinde kullanıyor.

AZ AMA ÖZ SONUÇ

Yeni arama motorunu değerlendiren Gartner analisti Allen Weiner, "Teknoloji ve kullanılabilirliği şık bir şekilde bir araya getirmişler" dedi. Arama konusunda en fazla sonucu verenin en iyi olmadığını savunan Weiner, kullanıcıların binlerce sonuç içinde kaybolmaktansa istediklerini bulabileceği etkili bir servisi tercih ettiğine dikkat çekti. Weiner, "Clusty’de gerçekten çok güçlü bir teknoloji kullanılıyor, izlemeye değer" dedi.

Current Analysis’ten Robert Lerner ise Vivisimo’nun işinin zor olacağını belirterek, "Bu büyük oyuncuların savaşı. Başka birine ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum" dedi.

Arama pazarının üç büyük isminden ikisi Yahoo ve MSN çok sayıda hizmet veren portal oldukları için Vivisimo’nun olası bir başarısı karşında çok fazla etkilenmesi beklenmiyor. Başka alanlara açılmaya çalışsa da arama motorunu hala ana işi olarak Google için ise Vivisimo yeni bir ’baş ağrısı’ olabilir.
Kaynak:Hürriyet 1 Ekim 2004

 
Süper Teyze 225
Arkadaşı Sedef’e sordu : - Senin baban nasıl yaşıyor ? - Sadece sebze ve meyve ile, dedi Sedef. - Nasıl yani ? Baban vejeteryan mı ? dedi arkadaşı. - Hayır, dedi Sedef. Benim babam sebze devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.