Kuark araştırmasına Nobel ödülü
 

2004 Nobel Fizik Ödülü, proton ve nötronların içerisindeki kuarkları araştıran ABD’li üç bilim adamına verildi.

Bu seneki Nobel Fizik ödülü, 20. yüzyıl boyunca fizikçileri uğraştıran ve hala çözülemeyen temel sorular üzerinde bir çalışmaya verildi. David Gross, David Politzer ve Frank Wilczek “Srong Force (Baskın Kuvvet)” ya da “Color Force (Renk Kuvveti)” adı verilen teorik buluşları dolayısıyla Nobel’e layık görüldü.

Fizikte atom çekirdeklerinin içinde bulunan nükleonları birarada tutan kuvvete Baskın Kuvvet adı veriliyor. Bu seneki Nobel ödülüne layık görülen çalışma sanılanın aksine proton ve nötronların içerisinde bulunan quarkların birbirlerine olan yakınlıklarının bakın kuvvetle ters orantılı olduğunu gösteriyor. Quarklar birbirlerine yaklaştıkça baskın kuvvet azalıyor, uzaklaştıkça artıyor.
       İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada, Amerikalı bilim adamlarının, maddenin mümkün olan en küçük parçası (kuark) üzerinde yaptıkları çalışmalar göz önüne alınarak 1.36 milyon dolarlık Nobel ödülüne layık görüldükleri bildirildi.
Kaynak:Ntvmsnbc 5 Ekim 2004

 
Süper Teyze 211
Beril ve annesi, alışveriş merkezinde dolaşırlarken, Beril’in öğretmenine rastladılar. Ama selam vermeden geçiştiler. Anne şaşırmıştı : - Kızım öğretmenini görmedin mi ? Neden selam vermedin ? di devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.