Uzay seyahatlerinde son dönemeç
 

SpaceShipOne ekibi 4 Ekim Pazartesi günü, Ansari X yarışması için gerekli ikinci ve son denemeyi yaparak 10 milyon dolarlık ödülün sahibi oldu.

 Sivil yapımı jet SpaceShipOne 29 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirdiği ilk denemesinde 100 km sınırını aşarak uzaya çıkmış ve başarıyla Dünya’ya geri dönmüştü. SpaceShipOne’ın başarılı olması, “uzay yolculukları kapısını araladı” yorumlarına neden oldu.

SpaceShipOne’ın ilk denemesinde 101 km’lik zirveye ulaşmasından sonra havada kontrolsüz bir şekilde dönmüş ve daha sonra pilot Mike Melville uçağın hakimiyetini yeniden ele geçirerek piste indirmeyi başarmıştı. Uzmanlar şimdi zirvede yaşanan bu denge kaybının pilotajdan mı yoksa bir tasarım aerodinamik hatasından mı kaynaklandığını tartışıyorlar.
      
UZAY TURİZMİ MÜMKÜN OLUYOR
       Bilindiği gibi SpaceShipOne’ın NASA’nın uzay yolculukları tekelini kırmasıyla, uzaya sivil havacılık seferleri yapılması gündeme geldi. Sivil havacılığa merakıyla tanınan dünyaca ünlü İngiliz işadamı ve Virgin Havayolları’nın sahibi Sir Richard Branson, SpaceShipOne’da kullanılan teknolojilerin geliştirilmesi için uçağın tasarımcısı Burt Rutan ile bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre, SpaceShipOne’ın çok daha gelişmiş bir modeli 2007 gibi sivil uçuşlara başlayacak.
       İlk etapta 5 kişilik olarak tasarlanması planlanan bu uçaklar 200 bin dolar ödemeye razı ‘turist’leri uzaya taşıyacak.
Kaynak:Ntvmsnbc 4 Ekim 2004

 
Süper Teyze 478
Ender’in dayısı kötü bir iş kazası geçirmişti. Maalesef bacakları bir silindirin altında kalmıştı ve uzun süre hastahanede yatmak zorundaydı. Ender ve annesi dayısını hastahanede ziyarete   devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.