Sera gazı seviyesinde ürküten artış
 

Atmosferde karbondioksit oranının 2001 ve 2003 yılları arasında endişe verici derecede yükseldiği ortaya çıktı. Bilim adamları, atmosferdeki sera gazlarındaki bu olağandışı artışın küresel iklim değişikliğinin hızlanmasına yol açmasınden çekiniyor.

Greenpeace’in Londra’da yapacağı yıllık toplantı öncesinde yayımlanan rakamlara göre, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının en önemlisi karbondioksitin atmosferdeki oranı, iki yıllık süreçte her yıl arka arkaya milyon partikülde (ppm) 2 partikülden fazla arttı. 2001’den 2002’ye kadar milyon partikülde karbondioksit partikül sayısı 371,02’den 373,10’a (yılda 2,08 ppm artış) ve 2003’te 375,64’e (yılda 2,54 ppm) yükseldi.

Amerikalı araştırmacı Charles Keeling tarafından 1958’de başlatılan ve her yıl Hawai’deki Mauna dağının doruğunda yapılan ölçümlerde, şimdiye dek sadece 1973, 1988, 1994 ve 1998 yıllarında 2 ppm’den fazla karbondioksit yoğunluğu tespit edilmişti. Bu yıllarda El Nino adı verilen doğa olayı meydana gelmişti.

ARTIŞIN NEDENİ AÇIKLANAMIYOR

Keeling, iki yıl arka arkaya 2 ppm’den fazla artışın yeni bir durum olduğunu, bu sürede El Nino gibi bir olayın meydana gelmediğini ve artışı açıklayıcı hiçbir verinin bulunmadığını kaydetti.

Bunun, dünyanın fazla karbondioksidi soğurma kapasitesinin zayıflamış olmasıyla açıklanabileceğini belirten 74 yaşındaki Keeling, okyanuslar ve ormanların karbondioksidi emme kapasitesinin zayıflamasının dünyanın ısınmasıyla bağlantılı olduğunu ve iklim değişikliğine yol açtığını vurguladı.

Bazı uzmanlar ise bu durumun küresel ısınmanın doğal sonucu olduğunu düşünüyor. Bu teoriye göre küresel ısınma dünyanın doğal sistemlerini değiştirdiği için ısınma da eskiye oranla daha hızlı gerçekleşiyor

Bu veriler Greenpeace örgütünün yarın başlayacak ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’in bilimsel konulardaki danışmanı David King’in de katılacağı yıllık toplantısında tartışılacak.
Kaynak:Hürriyet 11 Ekim 2004

 
Süper Teyze 437
 İki kuzen her buluşmalarında birbirlerine  yeni oyuncaklarını göstererek gösteriş yapmaya bayılırlardı.O gün durum farklıydı : - Biliyor musun, dedi kuzenlerden biri. Geçen hafta babam b devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.